Socialistische Partij

Geen Randstadprovincie

22-01-2007 * Onlangs presenteerde de Commissie Kok die onderzocht hoe de Randstad het best bestuurd kan worden, haar rapport. Een van de adviezen is een grote randstadprovincie te formeren, in plaats van de 3 (Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht) die nu samen de randstad vormen. De SP vindt dit een slecht advies en wil niet dat het opgevolgd wordt.

Als je mensen vraagt: kent u het provinciebestuur van uw provincie en weet u waar de provincie voor staat en wat ze doet, dan zegt een hele ruime meerderheid: nee, ik zou u niet kunnen helpen aan een naam. En nu pleitten Kok en consorten er voor de provincie nog groter te laten groeien. Dat is de omgekeerde weg. De Commissie motiveert haar advies met de opmerking: dan wordt de Randstad sterker. Dat is waar, maar Nederland bestaat niet alleen uit de randstad.
Beter bestuur wil enerzijds zeggen een herkenbaar gezicht richting burger en anderzijds hoort bij een goed provinciebestuur steeds het geheel van Nederland in het oog gehouden te worden. Een dermate sterke provincie als Kok voorstaat slokt al het rijksgeld op, daar kun je op wachten. De rest van Nederland heeft het nakijken als de randstadlobby eenmaal begint. Over deze aspecten van een beter bestuur hebben de heren van deze commissie duidelijk niet nagedacht, anders zouden ze dit idee van 'creëer een moloch' niet geopperd hebben.