Gemeente Ede

nummer 7 / Ede, 23 januari 2007

Subsidies: eenvoudiger en gebruiksvriendelijker

Het college van burgemeester en wethouders Ede wil een eenvoudiger en gebruiksvriendelijker wijze van subsidiëren invoeren. Het gemeentebestuur kiest voor het handhaven van de bestaande subsidiesystematiek, maar dan met zo weinig mogelijk rompslomp. Ruim 140 verenigingen ontvangen jaarlijks 330.000 van de gemeente Ede in de vorm van waarderingssubsidies. Voor de verenigingen blijft de hoogte van de subsidie gelijk uitgaande van ongewijzigde omstandigheden -, maar nemen de administratieve lasten af. Het gaat om verenigingen op het terrein van amateurkunst (o.a. harmonie-, toneel- en zangverenigingen), sport en jeugd (o.a. scouting en speeltuinverenigingen), minderheden en godsdienstonderwijs.

Minder regels
Het vereenvoudigde systeem is een wens van de gemeenteraad die daarover diverse moties heeft aangenomen. Daarnaast heeft de gemeente Ede deregulering het verminderen van de regels - hoog in het vaandel staan.
Als het nieuwe subsidiesysteem wordt ingevoerd, betekent dit:
* kortere indieningstermijnen voor incidentele subsidies (van 17 weken naar 6 weken);

* afschaffing mininum-aantal (jeugd)leden;
* schrappen van de bepaling omtrent deskundige leiding;
* schrappen van de voorwaarde van een minimum aantal optredens;
* dat er zijn geen uitvoerige beschrijvingen van activiteiten meer nodig zijn.

Dilemmas
Bij de herijking van de subsidieregels stuitte het college op twee dilemmas.

* De eerste is het dilemma van sturing t.o.v. van eigen verantwoordelijkheid en eigen intiatief. De waarderingssubsidies richten zich in hoofdzaak op vrijwilligersorganisaties (sport-, amateurkunst- en jeugdverengingen). Dit zijn verenigingen die bij uitstek vorm geven aan de civil society en het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Dit pleit voor een maximale ondersteuning van het zelforganiserend vermogen van verenigingen en dat verhoudt zich weer slecht met een groot scala aan subsidiecriteria.
* Het tweede dilemma is dat van sturing t.o.v. handhaafbaarheid. Hoe meer subsidiecriteria, hoe meer noodzaak tot controle... en vaak extra werk voor de vrijwilliger in zijn/haar vrije tijd voor de club. Daarnaast leiden met name kwalitatieve criteria (bijv. bijdragen aan sociale cohesie) tot interpretatie-vragen, die vervolgens maar al te makkelijk nopen tot toelichting bij criteria...etc. En waar die toelichting ontbreekt, wijst de praktijk uit dat in een bezwaarschriftprocedure de gemeente op de vingers wordt getikt. Dit pleit er voor om het aantal criteria zo laag mogelijk te houden en zoveel mogelijk van objectieve meetpunten uit te gaan.

Verenigingen
De aanpassing van de beleidsregels moet nog met de betreffende verenigingen worden besproken. Dit gebeurt na de commissiebehandeling in de eerste helft van 2007. Daarna worden de definitieve wijzigingsvoorstellen aan de gemeenteraad voorgelegd.
---