Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Rotterdam/Amsterdam, woensdag 24 januari 2007

Nieuwe Raad van Vies benoemd

Jonge buitenspeelexperts vormen officiële adviesraad van de Buitenspeelbond

Rotterdam/Amsterdam - In het Olympisch Stadion in Amsterdam is de Raad van Vies 2007 voor de OMO Buitenspeelbond benoemd. Dit gebeurde onder leiding van televisiepresentator Leon Krijgsman, judoka Bryan van Dijk en de Raad van Vies van 2006. Van deze laatste werd tegelijkertijd afscheid genomen. De nieuwe leden van deze officiële adviesraad zullen ook dit jaar proberen alle kinderen van Nederland meer buiten te laten spelen. De Buitenspeelbond streeft ernaar ouders en kinderen te stimuleren om buiten te gaan spelen en is een initiatief van wasmiddelenfabrikant OMO en sportkoepel NOC*NSF.

Amsterdam - De 'oude' Raad van Vies geeft op het Olympische gras het stokje letterlijk en figuurlijk over aan de nieuwe Raad. Na de plechtige benoeming speelden alle Raadsleden - oude en nieuwe - het nieuwe zelfverzonnen spel de Blubber-estafette. Ze renden daarbij over gras en door modderpoelen en behaalden lekker vuil de eindstreep. Hiermee benadrukten ze de twee belangrijke pijlers van de Raad van Vies voor dit jaar, namelijk op 'dirty' wijze 'crazy' buitenspeelspellen spelen.

Fotograaf: Bastiaan van Musscher

Amsterdam - Onder leiding van televisiepresentator Leon Krijgsman en judoka Bryan van Dijk wordt de Raad van Vies 2007 officieel benoemd in de oud-bestuurskamer van Ajax in het Olympisch Stadion.

Fotograaf: Bastiaan van Musscher

Ambassadeurs van het buitenspelen

Ook in 2007 bestaat de Raad van Vies weer uit vier jongens en vier meisjes tussen de 5 en 12 jaar. Maud, Tom, Janneke, Mitchell, Marleen, Leroy, Hamza en Sophy komen uit verschillende plaatsen in Nederland en zijn echte buitenspeelexperts: ze spelen zelf veel buiten en zijn uit vele inzendingen op basis van hun eigen verzonnen spel uitgekozen om zitting te nemen in de Raad.

De Raad van Vies heeft drie belangrijke taken. Allereerst zijn de Raad van Vies-leden de ambassadeurs van de Buitenspeelbond onder hun leeftijdsgenoten. Ze vervullen deze taak door met vriendjes en vriendinnetjes te praten over buitenspelen, hen te enthousiasmeren en in clubjesverband het komende jaar zelf veel buiten te spelen. Daarnaast beoordelen de raadsleden de plannen van de bond en adviseren ze hen hierbij. Ten slotte spelen zij een belangrijke rol bij de jurering van alle ingezonden spelletjes waarmee kinderen uit het hele land zich kunnen kwalificeren voor het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Buitenspelen. Daarbij zal er dit jaar extra op worden gelet of de ingezonden spellen 'lekker gek' (crazy) zijn en of je er flink vuil (dirty) van wordt.

"Ik vond het erg leuk om afgelopen jaar in de Raad van Vies te zitten. Samen met mijn vriendjes en vriendinnetjes heb ik heel veel buiten gespeeld en veel nieuwe spellen bedacht. Het leukste vond ik dat ik in de jury zat van het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen. Dat was ook een erg leuke dag met wel honderden buitenspelende kinderen uit het hele land. Ik hoop dat de nieuwe Raad net zoveel lol heeft als wij vorig jaar!", aldus 'oud'-raadslid Merle (10 jaar, uit Den Haag).

"Ik ben heel blij dat ik uit alle inzendingen ben uitgekozen als een van de acht Raad van Viesleden voor dit jaar. Ik beloof dat ik, samen met de andere raadsleden, heel erg mijn best ga doen om ervoor te zorgen dat alle kinderen in Nederland meer buiten gaan spelen. En ikzelf blijf dat natuurlijk ook doen!", aldus Maud (8 jaar, uit Someren), een van de nieuwe leden van de Raad van Vies.

Gemeente Amsterdam haalt Nederlands Kampioenschap Buitenspelen binnen

De OMO Buitenspeelbond ontplooit verschillende initiatieven om kinderen te laten 'spelen met sport', waaronder het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Buitenspelen. Op verzoek van de gemeente Amsterdam wordt het kampioenschap dit jaar in het Olympisch Stadion georganiseerd. Carolien Gehrels, wethouder Sport in Amsterdam: "Ik vind vanuit mijn portefeuille Sport dat er meer aandacht moet komen voor buitenspelen en sporten. Buitenspelen is om te beginnen gewoon ontzettend leuk. En daarnaast biedt het kinderen veel. Wat geeft hieraan meer uitdrukking dan het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen? In Nederland spelen de kinderen het minst buiten van heel Europa, terwijl een stad als Amsterdam genoeg mogelijkheden biedt. Nu we gastheer zijn van het Nederlands Kampioenschap Buitenspelen krijgen de Amsterdamse kinderen weer een mooi evenement en is er tegelijkertijd aandacht voor onderwerpen als sport en gezondheid. Hoe meer aandacht we daarop vestigen hoe beter het is."

Voor meer informatie: www.buitenspeelbond.nl

Einde Bericht

Noot aan de redactie (