International Film Festival Rotterdam

36e International Film Festival Rotterdam
24 januari - 4 februari 2007

PERSBERICHT UNIFRANCE 17 januari 2007

Franse films en filmmakers op IFFR 2007

De Franse cinema zal wederom sterk vertegenwoordigd zijn op het 36e International Film Festival Rotterdam. Naast gerenommeerde actrices en filmmakers zal ook een gevarieerd gezelschap van aanstormende talenten van de nieuwe generatie Franse cinema en makers van co-producties met zuidelijke landen aanwezig zijn.

De Franse actrice Bulle Ogier, muze van de auteurscinema, van Buñuel tot Rivette, zal op het festival aanwezig zijn voor de film Belle Toujours, de Frans/Portugese co-productie van één van de maestro's van de wereldcinema, Manuel de Oliveira.

Een tweetal regisseurs die eerder als Filmmaker in Focus door het IFFR geëerd werden voor hun bijdrage aan de filmindustrie, Benoit Jacquot en Jean-Claude Brisseau, keren terug naar het festival. Benoit Jacquot, Filmmaker in Focus 2003, presenteert dit jaar zijn meest recente productie L'intouchable met Isild Le Besco. De actrice geeft in deze film een prachtige vertolking van een vrouw op zoek naar haar identiteit in India en won hiervoor in 2006 een Marcello Mastroianni Award tijdens het filmfestival van Venetië.

De nieuwste film van Jean-Claude Brisseau, Filmmaker in Focus 2004, is te zien in de sectie Maestros: Kings and Aces. Les Anges Exterminateurs, deed veel stof opwaaien en werd omgeven door schandalen en gerechtelijke procedures. Brisseau en actrice Marie Allan zijn aanwezig in Rotterdam.

In Maestros: Kings and Aces zijn nog meer grote namen uit de Franse cinema terug te vinden. De inmiddels 90-jarige regisseur Otar Iosseliani reist naar Rotterdam af om zijn nieuwste film Jardins en Automne te presenteren, waarin Michel Piccoli de rol speelt van een vrouw op leeftijd. Cineast Luc Mollet is ook aanwezig met zijn nieuwste speelfilm Prestige de la Mort.

Zoals elk jaar biedt het festivalsectie Cinema of the Future: Sturm und Drang gelegenheid aan een nieuwe generatie filmmakers om uitdagende en energieke producties te tonen. Franse films in dit onderdeel zijn 7 Ans van Jean-Pascal Hattu (bekroond op het Tübingen festival), Pardonnez-Moi van Maiwenn, Un beau Matin van David en Charlotte Lowe en Cowboy Angels, het speelfilmdebuut van Kim Massee.

Verder zal de bekende videokunstenares Ariane Michel haar eerste speelfilm Les Hommes presenteren, Douglas Gordon en Philippe Parreno zijn in Rotterdam met Zidane: Un Portrait du XXI Siècle, een unieke experiment met een live voetbalwedstrijd, dat zich op de grens bevindt tussen cinema en kunst. Tenslotte zal Claire Simon aanwezig zijn met haar film Ça Brûle, die ook geselecteerd was voor de Quinzaine in Cannes 2006.

Het aantal Franse co-producties dat is geselecteerd voor het programma van het International Film Festival Rotterdam onderstreept het belang van Frankrijk in wereldcinema. Tot de Franse co-producties behoren onder andere het door critici veelgeprezen Bamako van Abderrahmane Sissako, dit jaar de Filmmaker in Focus van het IFFR, Bled Number One van de Algerijnse regisseur Rabah Ameur-Zaimeche, Daratt van Mahamat-Saleh Haroun uit Tsjaad, Kinshasa Palace van Zeka Laplaine uit Congo en Www-what a wonderful world van Marokkaanse filmmaker Faouzi Bensaïdi. Al deze filmmakers zullen aanwezig zijn op het International Film Festival Rotterdam om hun films te presenteren.

French guests at the IFFR 2007 and their attendance dates, subject to change


* Otar Iosseliani (Jardins en automne) 25 - 27 January
* Jean-Pascal Hattu (7 ans) 26 - 29 January
* Claire Simon (Ça Brûle) - 26 - 28 January
* Rabah Ameur Zaimeche (Bled Number one) 26 - 29 January
* David Lowe (Un beau matin) 27 - 30 January
* Charlotte Lowe (Un beau matin) 27 - 30 January
* Bulle Ogier (Belle toujours) 27 - 29 January
* Maïwenn (Pardonnez-moi) 27 - 28 January
* Ariane Michel (Les Hommes) 27 - 31 January
* Kim Massee (Cowboy Angels) 27 - 31 January
* Benoît Jacquot (L' Intouchable) 28 - 30 January
* Isild Le Besco (L' Intouchable) 29 - 30 January
* Jean-Claude Brisseau (Les Anges exterminateurs) 29 January - 1 February
* Marie Allan (Les Anges exterminateurs) 29 January - 1er February
* Abderrahmane Sissako (Bamako e.a) 29 January - 4 February
* Djamila Sahraoui (Barakat) 31 January - 4 February
* Faouzi Bensaidi (WWW - What A Wonderful World) - dates to be confirmed
* Luc Moullet (Prestige de la mort) - dates to be confirmed

Voor meer informatie kunt u contact opnemen, vanaf 24 januari, met de Press Attachée van UNIFRANCE in Rotterdam:

Yasmin MEICHTRY

(vanaf woensdag 24 januari: de Doelen, Willem Burger Foyer, IFFR Press Desk)

Tel +31 (0)6 292 37 000, e-mail : y.meichtry@filmfestivalrotterdam.com

Of met: Antoine KHALIFE, Head of Festivals and Films, UNIFRANCE:

Tel kantoor: +33(0) 1 47 53 27 16

Mobiel: +33(0)6 71 63 36 21

Fax kantoor: +33 1 45 50 36 57

E-mail: antoine.khalife@unifrance.org