Ingezonden persbericht


24 januari 2007

Embargo tot 24 januari a.s. 11.00 uur!

Internationalisering van R&D biedt kansen

Maak Nederland aantrekkelijker voor bedrijfs-R&D

Actief contact onderhouden met in Nederland gevestigde bedrijven, nieuwe R&D werven passend bij de sleutelgebieden en vestigingscondities verder versterken. Gezien de verscherpte internationale concurrentie zijn dit de maatregelen die het ministerie van Economische Zaken moet nemen om Nederland aantrekkelijker te maken als vestigingsland voor R&D. Deze oproep doet de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) vandaag aan het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Uit het advies Bieden en binden - internationalisering van R&D als beleidsuitdaging blijkt dat Nederlandse bedrijven niet structureel bezig zijn hun R&D-capaciteit te verplaatsen naar het buitenland. Wel adviseert de AWT Nederland aantrekkelijker te maken voor bedrijfs-R&D (Research en Development). Joop Sistermans, voorzitter van de AWT: 'In Nederland starten bedrijven minder nieuwe R&D-activiteiten dan zou kunnen. Door Nederland aantrekkelijker te maken als vestigingsland kunnen we meer bedrijfs-R&D hier naartoe halen en vasthouden. Daarbij moeten we ons vooral richten op de behoeften van kennisintensieve bedrijven die passen binnen onze sleutelgebieden. Daar liggen de beste kansen om ons concurrentievermogen te versterken.'

Actief relatiemanagement

Volgens de AWT moet het ministerie van Economische Zaken actiever en intensiever contact onderhouden met grote en middelgrote bedrijven in Nederland, ook als ze van buitenlandse oorsprong zijn. Dat kan door met bestuurders van bedrijven in gesprek te gaan over maatschappelijke ontwikkelingen, ze te betrekken bij overheidsprojecten, regelgeving et cetera. EZ kan zo beter inspelen op de behoeften van deze bedrijven, hen aan lokale contacten helpen en hun inbedding in Nederland versterken.

Werf nieuwe R&D voor sleutelgebieden

Daarnaast adviseert de AWT het ministerie om vooral buitenlandse R&D- bedrijven aan te trekken die passen binnen de benoemde sleutelgebieden. Hieronder vallen clusters van bedrijven rond de thema's Creatieve industrie, Flowers & Food, High-tech Systemen en Materialen, Water, Chemie, en Pensioenen & Verzekeringen. Voorwaarde is wel dat de sleutelgebieden-aanpak in het innovatiebeleid voor de lange termijn wordt verankerd.

Vestigingscondities verder versterken

Het bieden van concurrerende vestigingsvoorwaarden vergt constant aandacht van het beleid. De faciliteiten ter ondersteuning van bedrijfs-R&D moeten concurrerend zijn ten opzichte van wat elders wordt geboden. Vestigingscondities moeten volgens de AWT onder meer worden versterkt door flink meer te investeren in fundamenteel en strategisch onderzoek.

R&D internationaliseert

Grote bedrijven kijken over de over de hele wereld waar ze hun R&D laten verrichten. Uit de analyse van de AWT blijkt dat grote Nederlandse bedrijven hun R&D-inspanningen in Nederland min of meer handhaven. Tegelijkertijd investeren zij flink in R&D in het buitenland om hun groei op nieuwe markten te ondersteunen. Buitenlandse bedrijven met een R&D-vestiging in Nederland zijn kwetsbaarder voor sluiting als bijvoorbeeld het moederbedrijf reorganiseert.

Meer over de bevindingen, conclusies en aanbevelingen vindt u op www.awt.nl.


---

Noten voor de redactie

Vanaf 24 januari a.s., om 11.00 uur, is het advies Bieden en binden - Internationalisering van R&D als beleidsuitdaging openbaar. Op onze website www.awt.nl is het advies, inclusief samenvatting, te vinden. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de waarnemend secretaris van de AWT, dr. Peter Baggen: tel. 070 - 311 09 29, e-mail secretariaat@awt.nl.

De AWT is een onafhankelijke adviesraad voor regering en parlement. Onze adviezen gaan over het wetenschaps- en innovatiebeleid en zijn strategisch van aard. De leden van de AWT zijn afkomstig uit kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Zij hebben zitting op persoonlijke titel en vertegenwoordigen geen gevestigde belangen.