Gemeente Zoetermeer

Nederlanderschap persoonlijk ontvangen

Op woensdag 24 januari organiseert de gemeente Zoetermeer weer de naturalisatieceremonie. Deze keer feliciteert de wethouder Integratiebeleid, Edo Haan, vier nieuwe Nederlanders. De ceremonie vindt plaats om 17.30 - 18.00 uur in de B&W kamer.

De naturalisatieceremonie is vanaf 1 oktober dit jaar een verplichte activiteit voor de gemeenten. Naast de landelijke naturalisatiedag die jaarlijks plaatsvindt op 24 augustus, beslist de gemeente zelf hoe vaak ze deze ceremonie organiseert. In Zoetermeer komt deze officiële handeling een keer per maand voor. Ter gelegenheid van het verkrijgen van het Nederlanderschap heeft de gemeente unieke zilveren pinnen laten ontwerpen.

Naturalisatieceremonie verplicht

De ceremonie is volgens de nieuwe regelgeving een onderdeel van de naturalisatie geworden. Dit betekent dat de aanwezigheid van de Nederlanders in spe is vereist. Als een deelnemer afwezig is bij de ceremonie, treedt het besluit niet in werking. De betrokkene heeft een jaar de tijd om de ceremonie bij te wonen. Als dit binnen deze periode niet gebeurt, moet de aanvraag opnieuw ingediend worden.

Doel van ceremonie

Door aandacht te geven aan het verkrijgen van het Nederlandse staatsburgerschap, voelen de nieuwe Nederlanders zich extra welkom. Dit heeft een positief effect op het verdere maatschappelijke integratieproces. Nederlander worden is een gebeurtenis waar nieuwe Nederlanders trots op kunnen zijn. Omgekeerd is Nederland blij met het feit dat mensen ervoor kiezen Nederlander te worden.

De naturalisatieceremonie is vanaf dit jaar landelijk ingevoerd. De rijksoverheid heeft 24 augustus uitgekozen voor de nationale naturalisatiedag. De reden hiervan is dat op dezelfde datum in 1815 de eerste Nederlandse grondwet is aangenomen.