VVD


24-1-2007

VVD wil openheid van zaken Irak-publicatie

Reactie Mark Rutte op Elsevier-artikel over vermeende martelpraktijken in Irak

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte constateert dat het Elsevier-artikel over de vermeende martelingen in Irak tot veel vragen leidt. Hij roept de Volkskrant en de PvdA op opening van zaken te geven. "Ik wacht uiteraard met belangstelling de resultaten af van het onderzoek van de Commissie Van den Berg over wat er zich destijds in Irak heeft afgespeeld, maar het zou de PvdA sieren haar eigen rol kritisch tegen het licht te houden. Teveel vragen blijven onbeantwoord."

Van wie kwam het verhaal? Waarom vertelde de bron niet aan de krant dat de Koninklijke Marechaussee drie jaar geleden al een onderzoek had ingesteld en het Openbaar Ministerie had besloten af te zien van een strafrechtelijk onderzoek? Waarom kreeg het Ministerie van Defensie geen serieuze mogelijkheid op wederhoor? Waarom noemde Wouter Bos defensieminister Henk Kamp direct na publicatie van het artikel -vijf dagen voor de verkiezingen- `geen knip voor de neus waard'?

"Ik kan en wil niet geloven dat over de ruggen van onze mannen en vrouwen in Irak campagne is gevoerd, maar het wordt wel tijd dat iedereen weet hoe het nu precies zit met dat artikel."