Time : 17:01:26
Date : 23 January 2007
Sender Name: Ovam

Persuitnodiging/ België en Nederland werken samen aan Kempische bodemverontreiniging

Donderdag 25 januari 2007 stelt het met Europese steun gestarte project BENEKEMPEN (Belgisch Nederlandse Kempen) haar activiteiten en bevindingen voor van een aantal inmiddels opgezette proefprojecten aan een brede schaar van wetenschappers, deskundigen en betrokken (lokale) besturen. Omwille van de zeer gelijklopende problematiek in de Belgische en Nederlandse Kempen, werd in 2002 besloten de krachten te bundelen zodat voor de in deze regio wijd verspreidde cadmiumverontreiniging gezamenlijk alternatieve beheers- en saneringsconcepten konden worden uitgewerkt. De 25ste licht de werkgroep BENEKEMPEN toe waar zij vandaag staat, welk haar bevindingen zijn, onder meer ook i.v.m. een aantal proefprojecten die inmiddels werden gestart/ afgerond. De organisatoren beogen meer dan een louter éénrichtingscommunicatie. Het is immers ook hun bedoeling de bevindingen via discussies en panelgesprekken af te toetsen aan de inzichten van wetenschappers en deskundigen (voormiddag) en aan de praktijk: beleidsmakers, administraties, gemeenten, bedrijven/probleembezitters (namiddag) zullen eveneens een uitgebreid forum krijgen om hun ervaringen, vragen en bedenkingen bij de bevindingen van de werkgroep BENEKEMPEN te formuleren. De deelnemers krijgen ter afsluiting tenslotte een vooruitblik op de acties voor het nieuwe werkjaar.

Alternatieve sanering Kempen
Non-ferro-industrie verontreinigde de bodem, het grondwater, het slib en het oppervlaktewater in de Kempen. Cadmium is een van de grote vervuilers. De verontreiniging blijkt zo wijd verspreid dat traditioneel saneren niet mogelijk is. Bovendien strekt het probleem zich uit over de landsgrenzen. Daarom beslisten België en Nederland eind 2004 om samen naar alternatieve oplossingen te zoeken. Zo ontstond het project BeNeKempen. De EG financiert dit grensoverschrijdend project met een toelage van 2 miljoen EURO.

Kennis en proefprojecten
Een belangrijke actie die donderdag wordt voorgesteld is de databank Cadmium. Deze bundelt alle kennis en gegevens in beide landen aanwezig over dit thema. Dit overzicht is zo goed als afgerond. Daarnaast worden vijf thema's van BeNeKempen voorgesteld: zinkassen, water, landbouw, natuur en risico-evaluatie. Per thema zijn de afgelopen 2 jaar werkgroepen opgericht die enkele proefprojecten rond alternatieve sanering / -beheer op poten hebben gezet. Zo wordt op basis van de kennis van ABdK een verwijderingsstructuur voor zinkassen uitgewerkt voor Vlaanderen. Gekende en alternatieve technieken voor hergebruik van zinkassen in wegen worden onderzocht en vergeleken door praktijktesten. Er wordt gewerkt aan een duidelijk teeltadvies voor de professionele landbouwer. Grondwaterbewegingen en transport van metalen worden in kaart gebracht. De herkomst van de verontreiniging in waterlopen wordt achterhaald en saneringconcepten worden hierop afgestemd. Er wordt gezocht naar haalbare en goede verwerkingstechnieken voor slib.

BeNeKempen in woord en beeld
Het project BeNekempen, gecoördineerd door OVAM en ABdK organiseert deze eerste BeNeKempendag samen met de OVAM. Een en ander vindt toepasselijk plaats in Mol, in de gebouwen van de VITO - de onafhankelijke onderzoeksorganisatie rond energie, leefmilieu en materialen.
Een boeiende tentoonstelling vult de workshops aan en brengt de bezoeker in contact met wat andere organisaties over de cadmiumverontreiniging ontdekten.

Programma BeNeKempendag
Donderdag, 25 januari 2007

Voormiddag: Kennis en data voor specialisten
09.00 uurOnthaalkoffie en inschrijvingen
09.30 uur Welkomstwoord
09.40 uurWerkgroep Kennis en Data aan het woord.
10.00 uurPresentaties van de werkgroepen Zinkassen, Landbouw en Risico-evaluatie
10.45 uurPauze
11.15 uurVervolg presentatie met werkgroepen Water en Natuur 11.45 uur Panelgesprek gevolgd door samenvatting

Lunchpauze:
13.00-14.00 uur Broodjeslunch

Namiddag: Oplossingen voor beleidsmakers en bestuurders 13.30 uurOntvangst
14.00 uurWelkomstwoord
14.10 uurBeNeKempen en de Cadmiumproblematiek;
14.30 uurAanpak: concrete oplossingen en moeilijkheden 15.30 uurPauze
15.45 uur Vragen en discussie vanuit het publiek
16.45 uurSlotwoord

Napraten:
17.00 uurAfsluiting en informele borrel

BeNeKempendag praktisch

De BeNeKempendag vindt plaats op 25 januari bij VITO Boeretang 200 in MOL.
Inschrijven is gratis, maar wel verplicht. Het aantal plaatsen is beperkt. Tijdig reserveren, dus!

Voor de pers is er eveneens mogelijkheid om de dag of een gedeelte van de dag bij te wonen. Ook in dat geval verzoeken we u om in te schrijven, of contact op te nemen met Karina De Beule, woordvoerster OVAM, 0475/48 05 98 of 015/284 148.