Gemeente Heusden


Weerstations controleren infiltratiesysteem

De gemeente Heusden stelt een tweetal weerstations ter beschikking, een in de Brakenstraat en een voor het appartementencomplex De Regenboog. Deze stations worden ingezet om te onderzoeken hoe de infiltratiesystemen ter plekke werken.

De gemeente wil anders omgaan met regenwater. De hoeveelheid regen neemt toe en de capaciteit van het riool is beperkt en schiet soms tekort. In de Brakenstraat in Drunen is een project uitgevoerd waarbij regenwater afkomstig van openbaar en particulier terrein wordt geïnfiltreerd in de bodem. Voor de afvoer van het regenwater op het openbare terrein is gekozen voor een waterdoorlatende verharding van de weg. Deze methode is ook toegepast op de parkeerplaats bij de Regenboog (Drunen).

Tijdens de storm en de grote regenval op 11 januari heeft op beide locaties langdurig water op straat gestaan. Ondanks de hoeveelheid water is er geen waterschade ontstaan. Dit was in het verleden aan bij de Regenboog wel het geval. Daar liep de parkeergarage regelmatig vol met regenwater.

Om te kunnen beoordelen hoe de infiltratievoorzieningen hebben gewerkt, is het van belang om te weten hoeveel regenwater er gevallen is. Met de weerstations kan op locatie worden gemeten hoeveel regenwater er gevallen is. De meetresultaten kunnen vergeleken worden met de ontwerpnormen. Zo kan beoordeeld worden of het systeem werkt zoals voorspeld is.

De weerstations geven op een eenvoudige wijze informatie over temperatuur, windalarmen, regen, tijd weer.
Geplaatst op: 25 januari 2007