Psycho-medisch centrum Parnassia

24.01.2007
Huisartsen en Parnassia versterken hun samenwerking Op donderdag 25 januari om 17.00 uur zullen de Huisartsen Kring Haaglanden en het Huisartsenprogramma van Parnassia (HAP) een convenant ondertekenen. Hiermee wordt de succesvolle samenwerking geformaliseerd. In 1999 is deze samenwerking als project van start gegaan en is inmiddels uitgegroeid tot een succesnummer. Bijna 300 Haagse huisartsen (90%) hebben inmiddels een medewerker van het HAP in hun praktijk. Op jaarbasis verwijzen huisartsen ruim 5500 patiënten met psychische problemen door naar het HAP.Bij 75% van deze verwijzingen kan de behandeling in de huisartspraktijk binnen vijf gesprekken met succes worden afgesloten.

Samenwerking verbetert psychische hulp aan patiënten Gebleken is dat de samenwerking tussen huisartsen en het HAP een belangrijke voorwaarde is voor goede ggz-hulpverlening aan de patiënt. Een belangrijk deel van de psychische problemen bij mensen worden het eerste kenbaar gemaakt bij de huisarts. Veel patiënten willen, om diverse redenen, noch naar de eerste- en noch naar de tweedelijns ggz. Voor deze patiënten biedt de huisartsenpraktijk een eerste opvang. Het Huisartsenprogramma kan de huisarts in zijn eigen praktijk op alle terreinen ondersteuning bieden bij de behandeling van patiënten met psychische problematiek. Op deze manier wordt getracht de zorg zo dicht mogelijk bij de patiënt aan te bieden.

Voordelen convenant
In dit convenant wordt de samenwerking vastgelegd. Het loopt vooruit op de situatie die in 2008 ingaat. Dan wordt kortdurende hulp bij psychische problemen (korter dan een jaar) overgeheveld van de AWBZ naar de ziektekostenverzekering en komt ggz-hulp voor iedereen in de basisverzekering. De verwachting is dat nog meer mensen hulp voor psychische problemen zullen zoeken. De wens is om het leeuwendeel van die hulp te verlenen in de eerstelijn. En dat vergt een goede samenwerking tussen huisartsen en ggz-hulpverleners. Met dit convenant tussen de huisartsen en Parnassia wordt beoogd:
* verbeterde serviceverlening aan patiënten
* succesvollere (en korter durende) begeleiding en behandeling
* vermindering van mensen die afhaken (drop-outs)
* verbeterde signalering en herkenning van problemen op het gebied van ggz

* tijdsbesparing voor de huisartsen

* verhoging van doelmatigheid van het zorgaanbod van de Parnassia Groep

* ondersteuning van huisartsen bij de verwijzing van patiënten naar het juiste adresbinnen de ggz

* drempelverlagend voor patiënt en huisarts.

Feiten en cijfers
Binnen enkele jaren heeft in de Haagse regio de snelle groei van het project gezorgd voor een kanteling van de werkwijze van de ggz in de richting van de eerste lijn. Er is sprake van een toegenomen drempelverlaging voor patiënten om door een ggz medewerker geholpen te worden; wachttijden zijn teruggebracht tot maximaal twee weken. Zon 40 % van de volwassen patiënten (meer dan 5500) wordt in de huisartsenpraktijk gezien. Circa 75% van deze patiënten wordt binnen het huisartsenprogramma geholpen.


---

---


Noot voor de redactie,