Tilburg, 25 januari 2007

PERSBERICHT

'Buiten de bajes' maakt veel positieve energie los

Samenwerking, dat woord viel voortdurend tijdens het landelijke congres Buiten de bajes.

IVA beleidsonderzoek en advies, de Universiteit van Tilburg en Reclassering Nederland zijn de organisatoren van dit congres dat op 24 januari werd gehouden op de campus van de universiteit. Het congres ging over de praktijk van de re-integratie van ex-gedetineerden in Nederland. Ruim vierhonderd mensen uit alle betrokken 'werelden' - dienst justitiële inrichtingen (DJI), reclassering, gemeenten, woningbouwcorporaties, onderwijs, vrijwilligersorganisaties en wetenschappelijk onderzoek - waren naar Tilburg gekomen om de problemen van ex-gedetineerden te bespreken. En problemen zijn er genoeg. Het blijkt dat vijftig procent van de langgestraften binnen een jaar weer terugkeert naar de gevangenis. Na vijf jaar is dit percentage zelfs gestegen tot zeventig procent.

Genoeg problemen dus, maar desondanks heerste er een positieve stemming tijdens het congres. Alle problemen zijn oplosbaar; deze opvatting werd door alle betrokkenen onderschreven. Natuurlijk moet er dan wel beter worden samengewerkt. Alle organisaties moeten hun eigenheid overboord gooien en doelgericht werken aan de re-integratie van ex-gedetineerden in de samenleving. PvdA-kamerlid Hans Spekman was hierover vrij uitgesproken en pleitte voor creatief omgaan met de regels. Spekman was als wethouder in Utrecht betrokken bij de problematiek en is van mening dat er voldoende mogelijkheden zijn om ex-gedetineerden op tijd te voorzien van een uitkering, te stimuleren in de richting van een opleiding, te begeleiden naar werk en te huisvesten in een geschikte woning. Ook de wil moet er zijn en afspraken moeten worden nagekomen.

Hoewel dagvoorzitter Ruben Maes zijn uiterste best deed niet teveel over geld te praten, wees Wim Kuiper van de VNG regelmatig op het gebrek aan middelen. Peter van der Sande van DGI vindt juist dat een goede aanpak van de problemen van ex-gedetineerden gemeenten juist heel veel geld oplevert. Directeur-generaal Dineke Mulock Houwer van het ministerie van Justitie had daar in haar inleiding al uitvoerig bij stil gestaan. Mulock Houwer trad op als vervangster van de zieke minister Rita Verdonk. Overigens kon Spekman zich het chagrijn van de gemeenten wel voorstellen. Hij vindt dat het rijk in te korte tijd te veel over de schutting heeft gegooid bij de gemeenten. Maar het komende kabinet moet het probleem oplossen. De ministers van Justitie, Binnenlandse Zaken, en Volksgezondheid, Welzijn en Sport moeten eruit komen. En over hoeveel geld gaat het nou eigenlijk? Iemand liet het bedrag vallen van dertig miljoen, maar eigenlijk weet niemand om hoeveel begeleidingstrajecten en mensuren het gaat.

Veel gaat al goed! Inmiddels hebben 240 gemeenten een coördinatiepunt dat zich intensief bezighoudt met de begeleiding van ex-gedetineerden. VNG-directielid Kuiper gaf toe dat re-integratie naar werk in het normale gemeentelijke takenpakket zit. Dat geldt dus ook voor ex-gedetineerden. Veel re-integratiebedrijven zijn ook al met ex-gedetineerden aan de slag.

Behalve algemene informatie tijdens de inleidingen en praktische informatie tijdens de workshops, heeft het congres ook concrete resultaten opgeleverd. Een veel gehoorde klacht van woningcorporaties, ROC's en welzijnsorganisaties is dat ze zonder aankondiging geconfronteerd worden met een ex-gedetineerde waarvan ze helemaal niets weten. Peter van der Sande van DGI vindt dat dit in de nieuwe aanpak niet mogelijk zou mogen zijn. Desondanks heeft hij toegezegd dat hij zich sterk zal maken voor een naadloze overdracht van ex-gedetineerden naar de organisaties die betrokken zijn bij de nazorg. Tevens zal Van der Sande zich inspannen voor de komst van een digitaal platform waar best practices en knelpunten in de samenwerking kunnen worden gepresenteerd. VNG'er Kuiper is overtuigd van het belang van een dergelijk platform en neemt het initiatief tot het bundelen van good practices en het inventariseren van de knelpunten in de nazorg.

Van der Sande sloot ook nog een deal met Ben Geerdink van de MBO-Raad. Geerdink en Hannie Roër, coördinator nazorg in Rotterdam, vinden dat er al in de bajes gekeken moet worden naar de competenties, interesses en motivatie van gedetineerden. ROC's zijn dan sneller in staat ex-gedetineerden te scholen. Ook moet er aandacht zijn voor Eerder Verworven Competenties (EVC's) van gedetineerden. Van der Sande zal het initiatief tot een gesprek nemen.

Erik Wilke, adjunct-directeur van de landelijke koepel van woningbouwcorporaties Aedes, liet eveneens een positief geluid horen. Hij wees op de aangescherpte Aedes-code waarin de nadruk op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van corporaties wordt gelegd. Volgens Wilke horen mensen niet op straat terecht te komen, ook boeven niet. Woningbouwcorporaties nemen deze verantwoordelijkheid serieus.

Tot slot Sjef Van Gennip, voorzitter van Reclassering Nederland. Hij hield de aanwezigen voor dat de reclassering staat te popelen om tweehonderd jaar ervaring samen met andere organisaties in te zetten voor een goede begeleiding van ex-gedetineerden. Van belang daarbij is wel dat wordt uitgezocht hoe omvangrijk de problematiek is en hoe hoog de kosten zijn die daarmee gepaard gaan.

///Einde persbericht///

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij:
Hans Moors, senioronderzoeker IVA , (06-49355843) j.a.moors@uvt.nl


---- --