PvdA Rotterdam


Nieuws

Randstad onder één bestuur?

Do 25 Jan 2007 - Redactie

In de Randstad moet, in de plaats van de huidige vier provincies, één bestuur komen, Dat concludeert de Commissie Kok in het advies dat uitgebracht aan de ministers Remkes en Winsemius en aan de `Holland Acht', het samenwerkingsverband van de vier betrokken provincies en grote gemeenten.

Peter van Heemst, fractievoorzitter PvdA Rotterdam, over één randstadbestuur:
Het maken van één randstad-provincie is zonde van de tijd. Dus ik doe er niet aan mee.
Burgemeesters, Comissarissen van de Koningin en andere bestuurders zijn wel super enthousiast. Als ze hun werk goed doen dan is zo\'n superprovincie helemaal niet nodig. Je werk goed doen, betekent in dit geval: keuzen maken en knopen doorhakken. Maar vooral: vanuit één visie werken aan een gezamenlijke toekomst.

Een randstadprovincie lijkt vooral geinspireerd door de belangen van economie. Terwijl in de randstad juist milieu, ecologie en landschap meer in plaats van minder aandacht moet krijgen. Een superprovincie staat nog verder van de mensen af dan de huidige provincie. De afstand bestuur/bestuurden gaat dus toenemen. ook letterlijk. Moet je vanuit Dordrecht naar het Randstadprovinciehuis in Alkmaar om bezwaar te maken tegen de komst van een nieuwe woonwijk? Een superprovincie wordt nog onherkenbaarder. En is voor de steden nog lastiger bereikbaar.
Rotterdam, Schiedam, Leiden, Zoetermeer en Delft hebben een middenbestuur nodig dat snel is in te schakelen. Niet doen dus. Zo\'n randstadprovincie maken. Zo\'n mega-operatie kost tijd. veel tijd. Veel geld. Veel moeite.
Ze legt, zo is te vrezen, het openbaar bestuur jaaaaaaren lam. Laten we het snel weer over de inhoud hebben. Daar hebben Rotterdammers echt wat aan.

Anderen over één randstadbestuur:
Willibrord van Beek VVD fractielid Tweede Kamer: De VVD is tevreden over de aanbevelingen in het rapport-Kok. De VVD wil bovenal dat de bestuurlijke slagkracht in de Randstad wordt vergroot. Daarvoor moet er een eind komen aan de enorme versnippering van het bestuur in de Randstad. Dat gebrek aan besluitvaardigheid en daadkracht kost onnodig geld, banen en bedrijvigheid. Het rapport-Kok is daar een goede aanzet voor. (...) De VVD is voorstander van drie heldere bestuurslagen: Rijk, provincies en gemeenten. Tussenstructuren met een gebrekkige democratische controle zijn in beginsel ongewenst.

Hilbrand Nawijn, fractievoorzitter Lijst Hilbrand Nawijn in de gemeenteraad van Zoetermeer:
Naar mijn mening moeten provincies worden opgeheven. Wij hebben in Nederland vier bestuurslagen: Europa, rijk, provincie en gemeenten en soms ook nog gewesten. Dat moet minder. Het voorstel van de Commissie Kok kan bijdragen tot een sterkere randstadaansturing. Daarmee kunnen de provinciale lagen verdwijnen. Het democratisch gehalte van provincies is zeer matig. Wel dient de burger via sterke gemeentebesturen controle te hebben het randstadbestuur. Daarom ben ik voorstander.

Jesse Bos, raadslid PvdA Amsterdam:
Vanuit het totaal gezien en voor de afstemming tussen de grote steden lijkt het me goed. Dat vraagt om een stevige partner. Randvoorwaarde is dat zowel stadsregio's als de bestaande provincies er in opgaan. Eigenlijk ook een aantal gemeenschappelijke regelingen zoals de recreatieschappen. Ieder voordeel heeft zijn nadeel, dus ik kan me voorstellen dat kleine plaatsjes in bv. Noord-Holland bang zijn dat hun belangen ondersneeuwen in de aandacht voor de grote steden. Daarvoor moet je waken. Ook moet jeugdbeleid in de grote steden dan echt een lokale verantwoordelijkheid worden.

Onno van der Vlerk, voorzitter van de PvdA Amsterdam: Eén bestuur voor onze Randstad betekent één bestuur voor een gebied waar circa 55% van ons BNP verdiend wordt, waar 45 % van de Nederlandse bevolking woont en werkt. Natuurlijk valt het dan beter te besturen, maar hoe decentraal is ons lokaal bestuur dan nog? Hoeveel andere regiobesturen houden we in Nederland over? Twee, drie, vier.....? Kan de gewenste efficiency op bijvoorbeeld het gebied van verkeer en vervoer niet op een andere manier geregeld worden? Een bestuur is vast heel efficiënt, maar er blijft zo weinig ander Nederland over en het bestuur komt zo vast niet dichter naar de burger.

Ageeth Telleman, voorzitter D66 Amsterdam:
D66 is voorstander van bundeling van bestuurlijke slagkracht. Eén Randstadbestuur past in die visie. We moeten zo'n grote bestuurlijke verandering dus niet uit de weg gaan, maar wel realiseren dat het jaren van overleg, reorganiseren en navelstaren met zich zal meebrengen. De huidige randstadbestuurders mogen zich hier achter verschuilen, maar ook nú al hun nek durven uitsteken om hun inhoudelijke ambities met de Randstad waar te maken.

Hetti Willemse, raadslid PvdA Amsterdam:
Het lijkt mij een verstandig advies. Het is nu bestuurlijk wie waarover gaat wel erg versnipperd om grote ruimtelijke en economische opgaven waar we voor
staan te kunnen aanpakken. Ook voor de internationale concurrentiepositie is het goed. Ik denk ook dat het groene hart er beter door beschermd kan worden. Goed vind ik dat er een gewoon provinciaal niveau voor wordt gecreëerd en dus rechtstreeks door de burgers gekozen. Dat bevordert het democratisch besluitvormingsproces, waaraan het nu bij Randstad beslissingen aan ontbreekt. Wat precies de omvang moet zijn zou ik nog wel nader kunnen willen beschouwen.

Job van Amerongen, columnist:
Van de wijze dames en heren van de Commissie Versterking Randstad, heb ik begrepen dat een gemeenschappelijk bestuur voor de Randstad in economische zin een 'must' is. En (meer) economische groei is een voorwaarde voor (meer) sociale rechtvaardigheid. Er moet immers wel wat te verdelen vallen. Tot zover uw economisch medewerker, Job van Amerongen. Wat ik mij wel - ongetwijfeld door gebrek aan kennis - afvraag, of de wenselijkheid van een gemeenschappelijk bestuur voor de Randstad ook is ingegeven door andere dan economische motieven. En zullen de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland - en Utrecht?, sorry een vier voor aardrijkskunde op de eindlijst - blijven bestaan? Zo nee, gaan die provincies dan verder met een uitgekleed takenpakket? En wat ga ik straks kiezen? Alleen een aantal bestuurders voor de Randstad? Of ook mensen die hen gaan controleren? Of kies ik helemaal niets? Voor ik een definitief oordeel vel, wil daarover eerst meer weten.

Ronald Motta, raadslid PvdA Rotterdam:
Bestuurlijke daadkracht ontstaat inderdaad bij vergroting van je machtsgebied. Echter zal de democratie om tot besluiten te komen hierdoor afnemen en als dwingend ervaren worden. De dreiging die hier vanuit gaat kan ondervangen worden door een overeenkomst met de gemeenten sluiten waarin de bevoegdheden van de gemeenten geregeld worden. Verder in overleg met betrokken partijen bij wet te regelen welke bevoegdheden onder de nieuwe provincie gaat vallen. Bij zwaar wegende besluiten moet er ook een mogelijkheid komen om een veto uit te spreken. Dit gaat uiteraard niet op voor die onderwerpen die vallen onder de afgesproken bevoegdheden van de nieuwe provincie. Verder dient het voordeel van de te verwachten kostenbesparingen evenredig terug te vloeien naar de gemeenten binnen de nieuwe provincie .

Dit artikel is eem compilatie van het artikel 'Randstad onder één bestuur?' op www.amsterdam.pvda.nl