Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PERSUITNODIGING

'Wonen en zorg in nieuwe stadsgebieden'

IJburg, voorbeeld van een maakbare samenleving?

U bent van harte welkom om donderdag 25 januari aanwezig te zijn bij de themabijeenkomst:

IJburg, voorbeeld van een maakbare samenleving?

'Wonen en zorg in nieuwe stadsgebieden'

Deze vindt plaats bij het appartementencomplex van Woonmaatschappij op Steigereiland.

Aanvang 13.30 uur en om 16.00 uur de officiële oplevering met wethouder Tjeerd Herrema.

Tijdens de themabijeenkomst wordt vanuit verschillende perspectieven de ontwikkeling en realisatie van zorgvoorzieningen op IJburg bekeken: planologisch, maatschappelijk en de praktijk.

De gastsprekers op de themabijeenkomst zijn:

Lia de Lange: planoloog Dienst Ruimtelijke Ordening gemeente Amsterdam. Lia de Lange was vanuit DRO betrokken bij de planvorming van de voorzieningen op IJburg en het opstellen van 'IJburg, wonen zonder scheidslijnen'.

Tineke Lupi: stadssocioloog Universiteit Amsterdam. Tineke Lupi promoveert dit jaar met het thema 'de sociale ontwikkeling op IJburg'.

Roel Steenbeek: voorzitter van de Raad van Bestuur Woonmaatschappij. Hij zal de praktijk van Woonmaatschappij belichten op het gebied van woningbouw en zorg.

De realisatie van een appartementencomplex op Steigereiland van Woonmaatschappij vormt de aanleiding om dieper in te gaan op het onderwerp 'wonen en zorg in nieuwe stadsgebieden'. Op donderdag 25 januari is de officiële oplevering van het appartementencomplex. Een wooncomplex met een combinatie van wonen en zorg. In dit complex is onder ander woonruimte gerealiseerd voor woongroep Navarea.

Particulier initiatief

Bijzonder aan dit project is dat de ouders van Woongroep Navarea, acht jongvolwassenen met een verstandelijke handicap, contact hebben opgenomen met Woonmaatschappij, om voor hun kinderen een woning te bouwen waarin zij zich thuis kunnen voelen, maar daarnaast ook dat de woonomgeving (buurt) een veilig haven voor hun biedt. Een particulier initiatief waarbij de ouders tot doel hebben, dat ook hun kind kan groeien zoals hun leeftijdsgenoten doen; de stap om op "jezelf" te wonen. In het appartementencomplex zijn ook twaalf doelgroepwoningen voor ex-psychiatrische patiënten, een kinderdagverblijf, een huisartsensteunpunt en een zorgsteunpunt gerealiseerd.

Bouwen voor speciale doelgroepen

Met de oplevering op Steigereiland zijn er in Amsterdam 96 sociale huurwoningen bijgekomen op een heel bijzondere locatie. Woonmaatschappij bouwt verder voor speciale doelgroepen op het Haveneiland in Blok 53 Rolstoeltoegankelijke woningen en in Blok 12 ADL- woningen die geheel zijn aangepast voor bewoners met een lichamelijke beperking. Woonmaatschappij beheert momenteel 177 sociale huurwoningen op IJburg terwijl er nog 289 sociale huurwoningen in ontwikkeling zijn.