Waterschap Roer & Overmaas


25-01-2007

Gemeente Valkenburg en Waterschap Roer en Overmaas gaan waterplan opstellen

De gemeente Valkenburg gaat samen met Waterschap Roer en Overmaas een waterplan opstellen en het waterschap stelt daarvoor bijna 10.000,-- euro beschikbaar. Het waterplan moet de visie en de streefbeelden aangeven waaraan het watersysteem op korte en op lange termijn in de gemeente Valkenburg moet voldoen. Om een en ander te bereiken zijn maatregelen noodzakelijk die door beide partijen in afstemming en/of samenwerking moeten worden uitgevoerd. Het opheffen van wateroverlast en het verminderen van overstorten van rioleringen op de beken maken hier onderdeel vanuit. In het waterplan komt onder meer de noodzakelijke maatregelen vertaald in concrete projecten met daarbij een planning en kostenraming te staan. Het afkoppelen van regenwater afkomstig van verharde gebieden zal zeker deel gaan uit maken van genoemde maatregelen. Verder zal inzichtelijk gemaakt worden hoe de ruimte anders ingericht kan worden om de gewenste streefbeelden te halen.

Het plan is een gevolg van het Nationaal en Regionaal Bestuursakkoord Water die respectievelijk in 2003 en in 2005 zijn ondertekend. Hierin hebben overheden met elkaar afspraken gemaakt om water meer de ruimte te geven. Eind vorig jaar is het Waterplan Maastricht gereed gekomen. Ook dit plan is in samenwerking met het waterschap opgesteld en is er een financiële bijdrage verstrekt.
Ruim 34 procent van de Nederlandse gemeenten heeft een waterplan opgesteld en 28 procent is er mee bezig. Dat blijkt uit de rapportage Stedelijke Wateropgave 2006 van de VNG. Vorig jaar beschikte een kwart van de gemeenten over zo'n plan en had 19 procent er een begin mee gemaakt. De rapportage is een van de afspraken uit het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW). In het werkgebied van Waterschap Roer en Overmaas hebben 10 gemeenten een waterplan en zijn er 6 gemeenten mee bezig.

Bijna zestig procent van de Nederlandse gemeenten heeft in het recente verleden te maken gehad met wateroverlast in de openbare ruimte. Sinds 2000 heeft 76 procent maatregelen genomen om de kans daarop te beperken. Bij 72 procent staan dergelijke maatregelen ook voor de toekomst gepland.

In het NBW is afgesproken dat gemeenten, wanneer zich knelpunten voordoen, hiervoor een maatregelenprogramma moeten opzetten. Het Waterplan is één van de manieren waarop dit kan gebeuren.