Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Eremedaille voor kinderboekenschrijvers

Nieuwsbericht | 25-01-2007 | Directie Communicatie

Van Carry Slee tot Jacques Vriens. Van Jan Terlouw tot Anke de Vries. Ze waren er allemaal: recente winnaars en minder recente winnaars van de Nederlandse Kinderjury, de jaarlijkse publieksprijs voor het mooiste kinderboek.

In totaal negen kinderboekenschrijvers waren woensdag 24 januari aanwezig in de Haagse Ridderzaal om uit handen van minister Van der Hoeven een eremedaille te ontvangen. Zij kregen deze onderscheiding omdat ze de afgelopen 20 jaar één of meerdere keren zijn bekroond door de kinderjury. Zo'n 200 enthousiaste kinderen woonden de feestelijke ceremonie bij.

De minister had haar favoriete kinderboek "Sneeuw op kruispunt 73" meegenomen. Het boek, een spannende streekroman van Mark Vendelier, speelt zich af in de Sint Pietersberg in Maastricht. De presentator van de middag, Paul de Leeuw, was zichtbaar onder de indruk van de boekenkeuze van de bewindspersoon.

De Nederlandse Kinderjury wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Kinderboek (CPNB). Doel van de Kinderjury is kinderen te laten kennis maken met het nieuwe aanbod van kinderboeken en ze aan te zetten tot kritisch lezen.

Het startsein voor deze 20ste editie van de Nederlandse Kinderjury werd gegeven door prinses Laurentien. Tot 17 mei kunnen de leden van de Kinderjury (6-12 jarigen) stemmen op hun favoriete boek van 2006.

Meer informatie


* website Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Kinderboek

* website Nederlandse Kinderjury