Openbaar Ministerie



26 januari 2007

OM Breda seponeert erfvredebreuk Peter R. de Vries

Het strafbare feit (erfvredebreuk) door Peter R. de Vries op 13 september 2006 in Oisterwijk wordt door het OM Breda niet vervolgd.

In het kader van zijn misdaadprogramma betraden de journalist en zijn collega een recreatieterrein waar op dat moment het Oisterwijkse politieteam een teambuildings-activiteit hield. De twee waren op zoek naar een politiemedewerker aan wie hij al eerder aandacht had besteed in een reportage over erfeniskwesties. Ook na diverse verzoeken verlieten zij het besloten terrein niet; zij werden aangehouden en zagen een proces-verbaal inzake erfvredebreuk opgemaakt.

Naar de mening van het Openbaar Ministerie zijn de programmamakers te ver gegaan door een besloten terrein te betreden en deze niet te verlaten na herhaalde verzoeken. Echter gezien de uiteindelijke uitkomst van de volhardende zoektocht naar de waarheid en het resultaat van disciplinair onderzoek - tegen de politieman is een ontslagprocedure gestart vanwege ernstig plichtsverzuim - acht het Openbaar Ministerie vervolging van het geringe feit niet opportuun.

Het OM benadrukt dat deze beslissing geen vrijbrief is om in journalistieke onderzoeken de wet te overtreden. In voorkomende zaken zal steeds opnieuw een afweging gemaakt worden van de verschillende belangen.

Peter R. de Vries en de medeprogrammamaker uit Hilversum zijn reeds op de hoogte gesteld van de beslissing.