Landelijke Studenten Vakbond


noodklok

Studenten en scholieren luiden noodklok over nieuwe leren

Utrecht, 26 januari 2007 -- De scholieren- en studentenorganisaties LAKS (Landelijk Aktie Komitee Scholieren), JOB (JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs) en LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) overhandigen vrijdag een noodklok aan staatssecretaris Bruins. Hiermee willen zij aandacht vragen voor problemen die ontstaan door invoering van het nieuwe leren. Zo krijgen studenten en scholieren te maken met minder (inhoudelijke) lesuren, minder kennisoverdracht, maar wel eindeloze zelfstudies en opdrachten, zonder begeleiding of goede instructie. De drie organisaties luiden onder het motto wij willen leren, geef ons ook de kans! de noodklok en roepen de staatssecretaris op om samen een oplossing te vinden voor de ontstane problemen.

Eerder waren er ook al protesten op lokaal niveau. Zo bezetten leerlingen van het Friesland College hun school en verzamelden PABO-studenten handtekeningen voor meer contacturen. LAKS, JOB en LSVb zijn van mening dat het hier niet om incidentele problemen op een klein aantal instellingen gaat, maar om een structureel probleem dat zich in de hele onderwijskolom voordoet.

In het nieuwe leren zouden studenten moeten leren zelfstandig kennis te vergaren aan de hand van problemen of opdrachten. Dit leerproces vraagt om een betere, intensievere begeleiding van studenten. Helaas wordt bij veel instellingen het nieuwe leren juist aangegrepen om te bezuinigen op het aantal contacturen en op studiebegeleiding.

De deelnemende organisaties openen op hun websites een meldpunt voor klachten met betrekking op het nieuwe leren. Scholieren kunnen terecht op de site www.laks.nl; MBO-studenten kunnen hun klachten kwijt op www.job-site.nl en studenten die een klacht hebben over het nieuwe leren op het HBO gaan naar www.lsvb.nl.

Noot,