Gemeente Leeuwarden

Derwent Christmas nieuwe stadsdichter Leeuwarden

Bron: Gemeente Leeuwarden (26-01-2007)

Tijdens de poëzieavond op gedichtendag 25 januari is Derwent Christmas uitgeroepen tot de nieuwe stadsdichter van Leeuwarden. Hij is hiermee de tweede officiële stadsdichter van de stad. Wethouder Cultuur Yvonne Bleize installeerde Derwent Christmas officieel. Derwent Christmas heeft volgens de jury gevoel voor humor en het vermogen om de beelden die hij in zijn poëzie gebruikt ook in het hoofd van de lezer op te roepen. Zijn gedichten zijn herkenbaar en toegankelijk voor een groot publiek.

Onze nieuwe stadsdichter zegt in zijn gedichten vooral verhalen te willen vertellen en is hartstikke blij met het stadsdichterschap. Hij hoopt in zijn gedichten de ziel van de stad te verwoorden en kijkt er naar uit zijn taak als stadsdichter te vervullen.

Derwent Christmas is een Groninger uit Stadskanaal, met een Engelse vader. Zijn naam is dus ook geen pseudoniem. In het dagelijks leven is hij leraar Nederlands aan het Bornegocollege in Heerenveen. Naast poëzie schrijft Derwent Christmas proza en in 2007 verschijnt zijn nieuwe roman bij uitgeverij Amsterdam. Ook is hij medeoprichter van het literaire tijdschrift Tzum.

Een leuk detail is dat in Groningen Rense Sinkgraven, een Fries, als stadsdichter is benoemd en dat Leeuwarden voor een Groninger heeft gekozen.

De drie genomineerden hadden ieder hun eigen, authentieke stijl. De twee andere genomineerden Melvin van Eldik en Sam Westra zouden volgens juryvoorzitter John te Loo ook de nieuwe stadsdichter kunnen zijn.

Voormalig stadsdichter Arjan Hut nam deze avond afscheid met het gedicht `Fjoertoer de Aldehou', over al de dingen waar hij een gedicht over had willen schrijven in de periode dat hij stadsdichter was en wat niet lukte. Yvonne Bleize bedankte Arjan Hut voor zijn stadsdichterschap en nam afscheid door een gedicht van Slauerhoff voor te lezen. Volgens Bleize herken je Arjan Hut, net als Slauerhoff, aan zijn handschrift en kenmerkende eigen stijl.

Een stadsdichter is een ambassadeur Leeuwarden. Hij maakt gedichten over de stad en laat zich daarbij inspireren door actuele zaken die de stad raken. De gedichten worden voorgedragen bij speciale gelegenheden. Een stadsdichter ben je twee jaar.