VVD



VVD wil keuzevrijheid in pensioenen

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte wil keuzevrijheid in pensioenen. Dit heeft hij gezegd in de speech die hij op vrijdag 26 januari hield bij Netspar, waar hij te gast was tijdens de `pension workshop'. Netspar is een internationaal netwerk dat zich richt op onderzoek en educatie met betrekking tot pensioenen.

"Een goede regeling voor de oudedagsvoorziening is dé uitdaging van de vergrijzing", aldus Rutte. "Het Nederlandse pensioenstelsel is het beste ter wereld. Maar bij zo'n uitspraak hoort voorzichtigheid." Het pensioenstelsel moet bij de tijd gehouden worden en daarom is de VVD groot voorstander van meer keuzevrijheid in pensioensystemen. Wel op een manier dat mensen een zekere verplichting hebben om voor hun oude dag te zorgen, want anders betaalt de overheid het indirect. Jongere generaties sparen niet uit zichzelf voor later; er dient dus een zekere druk te zijn.

Concreet betekent het voorstel dat de bestaande verplichtstelling van pensioenopbouw, bijvoorbeeld tot aan de premiegrens van 45.000 euro, behouden blijft. Dat is een logische grens, die ook voor andere voorzieningen wordt gehanteerd, zoals voor de WAO-premie. Mensen zijn vrij om zelf te kiezen welke regeling met welk risicoprofiel zij willen.

Meer keuzevrijheid vereist dat er genoeg informatie is om een goede keuze te kunnen maken. In de nieuwe pensioenwet is de wens van de Tweede Kamer opgenomen om de kwaliteit van pensioenen te labelen. De spaarder kan dan in één oogopslag de kwaliteit van zijn pensioenregeling beoordelen. Volgend jaar wordt deze indexatie ingevoerd.

Binnen de keuzevrijheid zijn meerdere opties mogelijk. Het is denkbaar dat er wordt gediscussieerd over de vraag of de verplichtstelling moet gelden op het niveau van het pensioenfonds of op het niveau van de pensioenregeling. Met andere woorden: werkgevers meer keuzevrijheid bieden om een uitvoerder te kiezen.

Daarbij is het motto: keuzevrijheid voor wie wil. Voor wie niet wil kiezen, blijft alles bij het oude: de bestaande regeling bij wat je het basispensioenfonds zou kunnen noemen. Zo'n systeem is dus vergelijkbaar met de getrapte opbouw die nu in de zorgverzekering bestaat: een basispakket, dat naar behoefte kan worden uitgebreid met aanvullende verzekeringen.