Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ziekenhuizen kunnen schoner werken

Nieuwsbericht, 26 januari 2007

Ziekenhuizen moeten beter desinfecteren. Dat staat in een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De IGZ constateert dat ziekenhuizen zich bewust zijn van de noodzaak van een gestructureerd desinfectiebeleid om de patiëntveiligheid te waarborgen. Alleen is dit nog niet voldoende verankerd in de werkwijze en procedures. Aldus het IGZ in het rapport 'Neem (inwerk)tijd voor het desinfectiebeleid'. De IGZ heeft van alle ziekenhuizen een plan van aanpak gekregen om het beleid te verbeteren en zal de uitvoering daarvan in de gaten houden.

Verder constateert de IGZ dat sommige desinfectiemiddelen die gewenst zijn in de gezondheidszorg niet in Nederland zijn toegelaten. Dit komt door de hoge kosten die de verplichte toelatingsprocedure voor het op de markt brengen van desinfectiemiddelen met zich meebrengt. De toepassing van deze middelen levert geen gevaar op voor de volksgezondheid.

Minister Hoogervorst stuurde het rapport gisteren naar de Tweede Kamer. Daarbij zegde hij toe dat hij samen met het College voor de Toelating van Bestrijdingsmiddelen en de betrokken industrie gaat bekijken 'hoe desinfectiemiddelen die een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van patiënten, beschikbaar kunnen komen voor toepassing in de gezondheidszorg'.