Afsluiting Jaar van het Circus

Ned. centrum voor volkscultuur

http://www.volkscultuur.nl

Afsluiting Jaar van het Circus in Oss

In de stadsschouwburg de Lieve kamp in Oss wordt op 27 januari officieel het Jaar van het Circus afgesloten. Tijdens deze bijeenkomst wordt teruggeblikt op de activiteiten en de bereikte resultaten.

De stichting Jaar van het circus kan terugzien op een succesvol project waarin het circus een jaar lang prominent in beeld was. Culturele instellingen, scholen, musea, maar ook sociaal-maatschappelijk werk ontwikkelden talloze circusinitiatieven. Circus in Nederland leeft, zo bleek uit de bijna 600 activiteiten die in 2006 onder de paraplu van het Jaar van het Circus plaatsvonden. Voorstellingen, optredens, workshops maar ook bedrijfstrainingen met circustechnieken en een internationale tentoonstelling met circuskunst.

Grote publiekstrekker was de circusparade in Utrecht op 1 april en het circuscongres op het Malieveld in Den Haag, op 20 oktober, dat speciaal voor beleidsambtenaren bedoeld was. Circusminnend Nederland, artiesten, circusdirecties discussieerden met landelijke en provinciale en gemeentelijke overheden over de plaats van het circus in Nederland.

Resultaten

Duidelijk werd dat circus een belangrijke kunstvorm is, een vorm van reizend theater dat naar je toekomt. Circus heeft ook een rijke geschiedenis, die het waard is om gedocumenteerd te worden.

Overheden op lokaal, provinciaal en landelijk niveau zagen dat circus een plek verdient op de culturele kaart. Dat betekent in de toekomst betere faciliteiten en standplaatsen voor optredens maar ook een plek binnen cultuureducatie en erfgoed.

Een belangrijk resultaat is ook dat verschillende vormen van circus elkaar zijn gaan leren waarderen en samenwerken. Door middel van een breed overleg gaan Klassiek circus, Jeugdcircussen en Nouveau cirque circus samen promoten en op de culturele kaart zetten.

Jaar van het Circus
Het jaar van het circus werd georganiseerd door de Stichting Jaar van het Circus waarin participeerden: De Club van Circusvrienden Nederland, de Vereniging Nederlandse Circus Ondernemingen, Circomundo en het Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Voor de redactie