Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


* Januari

---

Werkbezoek Prins van Oranje aan AMREF Flying Doctors Kenia, 27-31 januari 2007

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje brengt van zaterdag 27 januari tot woensdag 31 januari een werkbezoek aan de gezondheidsorganisatie AMREF Flying Doctors in Kenia.

De millenniumontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties staan centraal in het programma van de Prins. Met name onderwerpen als de verbetering van de gezondheid van moeders, kinderen en jongeren in Afrika komen tijdens dit bezoek aan de orde. Naast verschillende projecten van AMREF Flying Doctors, bezoekt de Prins ook projecten van andere organisaties die een bijdrage leveren aan deze doelen.

AMREF (African Medical and Research Foundation) Flying Doctors luidt haar vijftigjarige jubileum in met het bezoek van de Prins van Oranje. De organisatie stelt zich tot doel de gezondheid van kwetsbare mensen in Afrika duurzaam te verbeteren om hen zo een uitweg te bieden uit de armoede. De organisatie werd in 1957 in Kenia opgericht. In de afgelopen vijftig jaar groeide AMREF uit van een pioniersorganisatie opgezet door drie artsen, tot de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisatie. In Nederland vraagt Stichting AMREF Flying Doctors aandacht voor een betere gezondheid in Afrika. De Prins van Oranje is sinds 1999 beschermheer van AMREF Flying Doctors Nederland. In 1989 deed hij enkele weken vrijwilligerswerk als piloot voor AMREF.

In Nairobi bezoekt de Prins een gezondheidscentrum waar de gemeenschap in samenwerking met AMREF aan het verbeteren van de basisgezondheid werkt, onder meer door voorlichting over bedreigende ziektes als malaria en HIV/Aids. Eveneens wordt hij geïnformeerd over een project dat straatkinderen en jongeren door opvang en begeleiding een gezondere toekomst biedt. Circa 125.000 kinderen leven in Nairobi op straat. Deze kwetsbare kinderen hebben te kampen met verwaarlozing, ondervoeding, ziekte, drugsgebruik, kinderarbeid, tienerzwangerschap, geweld, discriminatie en criminaliteit. AMREF vangt een deel van deze kinderen dagelijks op in een buurthuis. Daar krijgen ze eten en voorlichting over gezond en hygiënisch leven. Bovendien worden ze begeleid bij het (terug) gaan naar school en naar hun eigen families.

In de buurt van Kisumu bezoekt de Prins een aantal gezondheidsprogramma's dat door de lokale gemeenschap wordt uitgevoerd. De programma's richten zich op de opvang en reïntegratie van straatkinderen en thuisverzorging van mensen met HIV/AIDS. Tijdens het bezoek staat ook het Millenium Village Project op het programma. Dit is een voorbeelddorp waar een integrale aanpak voor het oplossen van armoede wordt getest.

In 2000 hebben de Verenigde Naties acht milleniumontwikkelingsdoelen vastgesteld voor het jaar 2015. Deze doelstellingen zijn er onder meer op gericht extreme armoede te halveren en honger en ziekten te bestrijden.

25 januari 2007
© RVD