Ingezonden persbericht

PERSBERICHT - 4 januari 2007

Culturele hoofdstad: Venetië
Het programma 'Al suono de soavi flauti' belicht Venetië tussen 1540-1580

Als er in de 16de eeuw één stad is die de titel 'hoofdstad van de blokfluit' verdient, dan is het Venetië wel. Uit alle beschikbare bronnen komt naar voren dat daar niet alleen de beste blokfluitbouwers en blokfluitvirtuozen (denk aan Ganassi en Bassano) hun standplaats hadden, maar ook dat in en rond Venetië het blokfluitconsort tot het meest geliefde en bespeelde instrumentarium behoorde.

Maar het 16de-eeuwse Venetië was nog meer: het onbetwiste centrum van de muziekdrukkunst bijvoorbeeld, en ook de broedplaats voor een groep componisten rond Adriaen Willaert die zich beijverden om het compositorische vernuft van de Vlaamse polyfonie te koppelen aan de esthetische idealen van de Italiaanse Renaissance.

Blokfluitensemble Mezzaluna brengt in dit programma een gevarieerd overzicht van drie- tot zesstemmige motetten, chansons, madrigalen, ricercares, dansen en canzona's die tussen circa 1540 en 1580 in de Veneto werden gecomponeerd, gepubliceerd en uitgevoerd op blokfluiten.

Dit concert van Mezzaluna is tevens het eerste Netwerkconcert in 's Hertogenbosch, in het nieuwe Jheronimus Bosch Art Center.

Het complete programma van het Netwerk Oude Muziek 2006/2007 ­ 15 concertseries in 26 Nederlandse en Vlaamse plaatsen ­ is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.

---