Ingezonden persbericht

Persbericht: d.d. 29 januari 2007

KIWA certificering voor Uitvinding Hans Korstanje !

Vrijdag ontving het bedrijf LegioFreeWater een Kiwa Conformiteits-verklaring Veilig beheerd Water - (inclusief beheersplannen) voor zijn gelijknamige thermische legionellabestrijdingsmethode. Daarmee mag het bedrijf risico-analyses uitvoeren conform de beoordelingsrichtlijn BRL AV/01 "Legionella veilige installaties" en een verklaring "Kiwa Legionella Veilig Beheerd" afgeven.
Kiwa kijkt met name naar de gebruikte materialen, de wijze van aanleg en de toepasbaarheid in verschillende situaties. De beoordelingscriteria zijn opgesteld met technisch inhoudelijk advies vanuit een bestaand college van deskundigen (Vewin Werkgroep Beveiliging Toestellen) en vanuit Bedrijfstakonderzoek-Waterleidingbedrijven.

Eigenaar en loodgieter Hans Korstanje is blij met de erkenning van de vinding. 'Het is uniek dat LegioFreeWater (LFW) als nieuw systeem aan deze eisen voldoet. Het bevestigt de nummer één plaats die LegioFreeWater inmiddels op de ladder van legionellabestrijding van het Ministerie van Vrom heeft. Met name fysische technieken voldoen niet aan de conformiteitsverklaring van Kiwa. Slechts thermische beheerstechnieken, zoals die van LegioFreeWater, kunnen deze verklaring krijgen.'
Octrooi

In 2004 vroeg uitvinder Hans Korstanje octrooi aan voor LegioFreeWater systems, een innovatieve manier om waterleidingssystemen thermisch te desinfecteren. Het principe is simpel: Trek een rvs of teflon warmtelint door een waterleiding, zet er 42 volt op en verhit gedurende twintig minuten het water in de leiding tot minimaal 60 graden Celsius, spoel daarna de leidingen door met koud water en het waterleidingsysteem is gegarandeerd legionellavrij. Het systeem is aangesloten op een plc die zorgt dat het hele proces inclusief logboek geautomatiseerd verloopt.

Korstanje zoekt partners om zijn desinfectiemethode breed in de markt te zetten. 'Voor installaties in bijvoorbeeld zwembaden, hotels, zorginstellingen en scholen en op campings is het ideaal. Ik schat dat de jaarlijkse onderhoudskosten ten opzichte van de conventionele legionellapreventiemethode met negentig procent afnemen.' Dit was ook de reden waarom wij eerder de European Environment Press Award (NL)ontvingen

LFW kan inmiddels ook in Duitsland starten. Het teflonlint is daar onlangs door de 'Trinkwasserzulassung' gekomen.