Politie Gelderland-Zuid

'Snelheidsduivel' blijkt ook nog onder invloed

Groesbeek/Nijmegen, 28-01-2007 o De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag alle zeilen bij moeten bijzetten om een 'snelheidsduivel' tot stoppen te krijgen. De bestuurder bracht door zijn rijgedrag niet alleen zichzelf maar ook andere weggebruikers ernstig in gevaar.

Surveillerende agenten zagen op de Nijmeegsebaan in Groesbeek een automobilist rijden die ter hoogte van de golfbaan wel heel veel ruimte in de bocht nodig had. Daarop hebben de agenten hun dienstvoertuig gekeerd en gingen erachteraan, richting Nijmegen. Ter hoogte van Werkenrode zagen zij dat de bestuurder via de verkeerde kant van de vluchtheuvels twee auto's inhaalde. Dit ging met snelheden van tussen de 120 en 140 km per uur. Aan stoptekens en zwaailicht en sirene gaf de bestuurder geen gehoor.

Assistentie paraat
In Heilig Landstichting en vervolgens binnen de bebouwde kom van Nijmegen is als maximum snelheid 50 km toegestaan. Maar ook hier ging het met een gemeten snelheid van 120. Via de meldkamer van politie verzochten de agenten alvast uit voorzorg om meerdere eenheden op het Keizer Karelplein om daar de bestuurder een halt toe te roepen. Ter hoogte van de Coehoornstraat/ Heijendaalseweg reed de man zonder af te remmen over de kruising. De agenten wisten de bestuurder uiteindelijk nog voor het Keizer Karelplein tot stoppen te dwingen.

Auto in beslag genomen
De bestuurder bleek een 26-jarige Arnhemmer die ook nog eens onder invloed van alcohol bleek. Hij blies 600 ug/l op de ademalyse, dermate hoog, dat bij deze waarde meteen het rijbewijs wordt ingevorderd. Dit werd echter al gedaan in verband met de snelheidsoverschrijding van meer dan 100% binnen de bebouwde kom van Nijmegen. In dit geval is ook de auto zelf in beslag genomen. Tegen de Arnhemmer wordt proces-verbaal opgemaakt. Het CBR zal nader onderzoek instellen naar de rijgeschiktheid van de verdachte.
(08)