Gemeente Maastricht

Partij voor de Jongeren kan in Kieskring I niet meedoen aan Provinciale Verkiezingen Limburg

In de openbare zitting van het hoofdstembureau Maastricht is op 26 januari 2007 (om 16.00 uur) komen vast te staan, dat de eerder aangemelde Partij voor de Jongeren onvoldoende rechtmatige ondersteuningsverklaringen heeft overlegd om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

In eerste instantie werd afgelopen dagen wel het vereiste aantal ondersteuningsverklaringen overgelegd, maar bleek tijdens de zitting dat tal van ondersteuningsverklaringen waren voorzien van handtekeningen van ondersteunende burgers, die niet overeenkwamen met de handtekeningen zoals ze bij de gemeenten waar deze 'ondersteuners' vandaan komen, zijn geregistreerd.

Elke ondersteuningsverklaring (minimaal dertig zijn vereist) moet worden ondertekend door de ondersteuners ten overstaan van een bevoegd ambtenaar van de gemeente waar de ondersteuner woonachtig is. Deze ambtenaar moet vervolgens ook tekenen ter vaststelling van de kiesgerechtigheid van de ondersteuners.

Naast de constatering van onjuiste handtekeningen van ondersteuners bleek dat ook de handtekeningen van deze ambtenaren in een aantal gevallen niet klopten. Van een aantal ambtenaren is komen vast te staan dat ze de verklaringen niet hebben ondertekend, terwijl wel hun handtekening eronder staat. Het vermoeden bestaat dat deze handtekening is gekopieerd uit andere correspondentie.

Van de 34 ingediende ondersteuningsverklaringen zijn er minstens 24 onrechtmatig, waardoor de Partij niet kan deelnemen aan de Provinciale-Statenverkiezingen in kieskring 1, waarvan het hoofdstembureau in Maastricht zetelt.

Daarnaast zal de voorzitter van hoofdstembureau van kieskring I (drs. G.B.M. Leers), waar de onrechtmatigheid is geconstateerd, aangifte doen van het vermoeden van valsheid in geschriften.

De Provincie Limburg kent twee kieskringen: Maastricht (I) en Venlo (II). In Venlo is een soortgelijke constatering gedaan met betrekking tot de Partij voor de Jongeren.