ISAO financiert Alzheimeronderzoek met EUR 748.900

Bank of america

ISAO financiert Alzheimeronderzoek met EUR 748.900

MAASTRICHT, Nederland, January 29 /PRNewswire/ --
In 2006 financiert de Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek twaalf Nederlandse onderzoeksprojecten omtrent Alzheimer voor EUR 748.900.

In de projecten van PD Dr. Christoph Schmitz, Universiteit van Maastricht, Dr. Miranda van Meeteren-Schram, Medisch Centrum Universiteit van Leiden, Dr. Jos Reulen, Universiteitsziekenhuis Maastricht, Dr. Frank-Eric de Leeuw, UMC St Radboud en Dr. Tom den Heijer, Erasmus MC, worden verscheidene vroege veranderingen in het cerebrovasculaire systeem en de bloedstroom onderzocht, waarvan gedacht wordt dat ze een toekomstige ziekte van Alzheimer kunnen voorspellen.

Prof. Dr. Monique Breteler, Erasmus Medisch Centrum, houdt zich bezig met de relatie tussen diabetes type 2 en het risico op dementie.

Eén kenmerk van de ziekte van Alzheimer is de pathologische opbouw van amyloïde-beta-peptiden, de zogeheten plaques, in het brein. In de projecten van Prof. Dr. A.G. de Boer, Leiden/Amsterdam Center for Drug Research (LACDR), Dr. Robert Veerhuis, VU Medisch Centrum, Prof. Dr. Fred van Leeuwen, Universiteit van Maastricht en Prof. Dr. Jakob Korf, UMC Groningen wordt gestreefd om verder onderzoek te doen naar factoren en structuren die betrokken zijn bij de opbouw en afbraak van amyloïde-beta. Een toekomstig doel is de ontwikkeling van methoden die de formatie van plaque kunnen voorkomen.

Dr. Pauline Aalten, Universiteit Maastricht en Dr. Edwin H. Jacobs, Erasmus MC onderzoeken de mechanismes en de oorzaken voor specifieke gedragsveranderingen in de ziekte van Alzheimer.

Sinds 1994 heeft ISAO 83 Alzheimeronderzoeksprojecten in Nederland gefinancierd voor meer dan EUR 5,5 miljoen. ISAO is een non-profitorganisatie die geld inzamelt van private donoren om Alzheimeronderzoek te financieren en om het publiek over de ziekte te informeren.

Jonge en bewezen Alzheimeronderzoekers, die bij Nederlandse instellingen werken, worden aangemoedigd om beurzen van ISAO aan te vragen, informatie beschikbaar op www.alzheimer.nl.

Contact:

Perscontact: Miranda de Lange, Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek, Jac. Thijssedomein 2, 6229 EA Maastricht, Tel: +31-(0)43-3088777, Fax: +31-(0)43-3088770, mdelange@alzheimer.nl