VVD


29-1-2007

Mark Rutte: PvdA wint formatie

Mark Rutte heeft gisteren in Buitenhof nogmaals benadrukt dat de VVD stevig, maar inhoudelijk oppositie zal gaan voeren. Alle plannen van het toekomstig kabinet zullen getoetst worden aan de voor de partij belangrijke liberale waarden vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Maar de VVD is geen "tegenpartij"!

Ook de formatie houdt Rutte scherp in de gaten. Hij gelooft dat de PvdA deze zal gaan winnen. Bos voelt de SP in de nek hijgen en Balkenende heeft de fout gemaakt Joop Wijn niet aan de onderhandelingstafel te zetten. Daarmee heeft Bos een belangrijke voorsprong als het gaat om kennis van financiën en begrotingen. Rutte reageert bezorgd op de geruchten dat het eerdere breekpunt van het CDA, de hypotheekrenteaftrek, nu toch bespreekpunt lijkt te zijn. Hij belooft de vele mensen die zich zorgen maken over abortus, het homohuwelijk en euthanasie dat de VVD zich tot het uiterste zal inspannen die vrijheden te bewaken.
Hij blikte kort terug op de afgelopen periode en gaf aan daar voor zichzelf belangrijke lessen uit te hebben getrokken. "Het was voor het eerst in mijn leven dat iets dat ik graag wilde, niet lukte." Hij weet wat er beter kan en heeft er zin in om met zijn 21 fractiegenoten de liberale waarden de komende tijd weer stevig op de kaart te zetten.