Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


29 jan 2007

ROTEB verbeterd kwaliteit van 'leren op de werkvloer'

"Bestaat er een manier om onze praktijkopleiders zo op te leiden dat de verschillende kenniscentra waarmee wij te maken hebben, deze opleiding erkennen?" Bij ROTEB Bedrijfsschool - Rotterdam leefde deze vraag. Daarnaast was er de wens om tot eenduidigheid over de inhoud van de training te komen. Theo Wehkamp (OVDB - coördinator kenniscentra) en John Reijnders (hoofd ROTEB) hebben zich in deze vragen verdiept.

Een van de verzoeken was om de interne training 'Train de Trainer' te laten beoordelen door de betrokken kenniscentra. Door dit te doen zou de kwaliteit ervan kunnen worden gewaarborgd. Daarom hebben trainers van de OVDB, ECABO, Kenteq, KC Handel en een vertegenwoordiger van het Albeda College deze beoordeeld.

Het bleek dat deze voldeed aan de verwachting van de personen die vanuit hun opleiding in een lerende omgeving werkzaam zijn. ROTEB kreeg echter het advies om binnen deze training een onderwerp over de Wet Educatie Beroepsonderwijs (WEB) op te nemen, waardoor de werkbegeleiders beter in de mbo-leertrajecten zouden passen. Door hier gehoor aan te geven en het materiaal dat de OVDB hiervoor heeft overhandigd in de training te integreren, kan de ROTEB bedrijfschool vanaf nu maatwerk leveren voor deze scholing.

De kwaliteit en inhoud van deze gezamenlijke 'Train de Trainer' is identiek aan de kwaliteit die elk kenniscentrum afzonderlijk aanbiedt. Daarom zijn de vertegenwoordigers van OVDB, ECABO, Kenteq en KC Handel van mening dat de werkbegeleider die deze training heeft gevolgd, werkelijk bijdraagt aan een verbeterde kwaliteit van leren op de werkvloer.