Ingezonden persbericht


Foto-expositie In de ban van de steenuil in Natuurmuseum Nijmegen

Foto-expositie van Pauline van Marle

In het Natuurmuseum Nijmegen is van 28 januari tot en met 24 juni 2007 de foto-expositie In de ban van de steenuil te zien. Fotografe Pauline van Marle (1963) exposeert dan in het museum foto's van steenuilen. Pauline is helemaal in de ban van de steenuil, het kleinste uiltje van Nederland met zijn felgele ogen. De expositie laat steenuilen zien in knotwilgen en op vervallen boerenschuurtjes. Ook het gedrag van dit uiltje is met veel geduld vastgelegd: een steenuil die zijn vleugels rekt, een gapende steenuil en een zonnende steenuil. Alle foto's op de expositie zijn gemaakt in de uiterwaarden langs de Waal, in de Ooijpolder en in de Duffelt.

De eerste ontmoeting met een steenuil kan Pauline zich nog heel goed herinneren. 'Het was op een koude winterdag toen opeens twee felgele ogen me aanstaarden vanuit een hoogstamfruitboom. Ik was zo onder de indruk dat ik uiteindelijk geen één scherpe foto heb gemaakt. Vanaf dat moment was ik echter helemaal gefascineerd van deze prachtige vogel. Ik ben me gaan verdiepen in de biotoop en het gedrag van de steenuil en onderhoud contacten met de mensen die een steenuil binnen hun grondgebied hebben'. Pauline van Marle is lid van de Vereniging NatuurFotografen Nijmegen. Meer foto's van haar zijn te vinden op www.marleart-natuurfotografie.nl en in het Wilderniscafé in Kekerdom, waar zij bij de fotowedstrijd van de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen een eervolle juryvermelding haalde met een foto van een steenuilkoppel op een ingestort schuurdak. Verder is er momenteel nog werk van haar te zien op de expositie 'Dichtbij' in het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Millingen aan de Rijn.

De expositie In de ban van de steenuil is georganiseerd naar aanleiding van de uilententoonstelling Bij Nacht en Ontij, die tot en met 2 september in het Natuurmuseum is te zien. Daarmee start ook het Jaar van de steenuil van de Vogelwerkgroep Rijk van Nijmegen en omgeving. De Vogelwerkgroep vraagt dit jaar speciale aandacht voor de steenuil omdat die zich steeds minder goed weet te handhaven in de omgeving van Nijmegen. De oorzaak is dat kleinschalige cultuurlandschappen in het Rijk van Nijmegen steeds meer verdwijnen. Ook door het intensieve landgebruik, het verdwijnen van singels, houtwallen en ruige hoekjes, en het steeds 'netter' worden van gebouwen en (boeren)erven komt de soort in de verdrukking. De Vogelwerkgroep wil daarom proberen een zo compleet mogelijk beeld van de steenuilen in haar werkgebied te verkrijgen. De steenuil is echter lastig te inventariseren. Ze kunnen namelijk naast luidruchtig ook zéér zwijgzaam zijn. Waarnemingen van steenuilen zijn dus zeer welkom! Deze kan men invoeren op de website www.vogelwerkgroepnijmegen.nl of per e-mail doorgegeven aan Marcel Bingley, steenuil@vogelwerkgroepnijmegen.nl.

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zon- en feestdagen van 13.00 tot 17.00 uur. Entree: ¤ 3, - voor volwassenen en ¤ 1,50 50 voor kinderen en 65+. Kijk voor meer informatie op www.natuurmuseum.nl.