Gemeente Spijkenisse


Spijkenisser model biedt vooral maatwerk

11 januari 2007

Spijkenisse heeft per 1 januari 2007 een nieuwe vorm van wijkbeheer, waarbij sociaal en fysiek beheer onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. De aanpak richt zich naast het ondersteunen van bewonersorganisaties en wijkgroepen, vooral op jeugd en jongeren. Doel is om de sociale binding te bevorderen en de jeugd een plek in de samenleving te geven.

Het bijzondere zit in het feit dat het opbouwwerk, het beheer van wijk- en jongerencentra en het (dagelijks) onderhoud van de openbare ruimte op rayonniveau zijn georganiseerd. Jongerenwerkers en de medewerkers van het beheer en onderhoud van de decentrale kantoren bepalen gezamenlijk de programma's en activiteiten die nodig zijn voor een leefbare, veilige, maar vooral ook prettige woon- en leefomgeving op wijk-, buurt en straatniveau.

Het Spijkenisser model betekent een definitieve breuk met het verleden van De Stuw, waarbij het sociaal-culturele werk in één afzonderlijke, stedelijke organisatie onderbracht was. Ondanks jarenlange discussies was het sociaal-cultureel werk in Spijkenisse nog niet geprivatiseerd. In de meeste gemeenten zijn deze taken overgedragen aan particuliere, gesubsidieerde instellingen.

Juist het gegeven dat De Stuw nog onderdeel was van de gemeentelijke organisatie bood uitzicht op een totaal nieuw concept, waarbij sociaal en fysiek wijkbeheer volledig in elkaar opgaan.

De drie rayons (Noord, Oost en West) zijn een ontmoetingsplaats voor diverse andere gemeentelijke diensten die zich met leefbaarheid en veiligheid bezig houden, samen met politie en woningcorporaties.

Jeugd en jongeren
De nieuwe aanpak voor jeugd en jongeren richt zich op kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar. Uitgangspunt is het bevorderen van zelfstandigheid en maatschappelijke participatie van jongeren. Zij worden zoveel mogelijk gestimuleerd om mee te doen aan en invloed uit te oefenen op bestaande sociale systemen, zoals het gezin, onderwijs, vrije tijdsbesteding en werk. Dat vereist afstemming op diverse beleidsterreinen en nauw overleg met de desbetreffende organisaties binnen en buiten de gemeente.

Er komt een compleet aanbod voor jeugd en jongeren, dat locatiegebonden is en vooral gericht is op buitenactiviteiten. Daarbij staat het gezellig samenzijn, spelen en elkaar met respect behandelen voorop. Projecten als Thuis Op Straat, onderwijs- en sportprojecten en activiteiten die wijkcentra organiseren, leveren een bijdrage aan dit aanbod. Thuis op Straat (TOS) levert een belangrijke bijdrage door de sfeer op straten en pleinen te verbeteren zodat kinderen en jongeren zich buiten thuis voelen en prettig kunnen spelen. Aanvullende activiteiten worden ook geleverd door het Sportteam, dat bijvoorbeeld het succesvolle jaarlijkse Kerstzaalvoetbaltoernooi, het Flag Football toernooi en de sportinstuiven organiseert. Het Sportteam werkt daarbij nauw samen met scholen en de opleiding Sport en Bewegen van het Albeda College. Daarnaast voorzien de wijk- en jongerenaccommodaties ook in een aanvullend aanbod zodat elk rayon zowel jeugd- en jongerenwerk als opbouwwerk kan aanbieden.

Nieuwe werkwijze
De organisatie bestaat uit enthousiaste, gemotiveerde en vakkundig opgeleide medewerkers. Er zijn verschillende nieuwe medewerkers aangetrokken. Taken, functies en werkwijze zijn aangepast waardoor het jeugd- en jongerenwerk op een goede manier uitgevoerd kan worden. Het werkterrein van de jeugd- en jongerenwerker verandert drastisch. In plaats van het zelf organiseren en aanbieden van activiteiten, gaat hij zich richten op het onderhoud van een goede relatie met kinderen en jongeren, preventie en interventie bij incidenten. Kinderen en jongeren worden daarbij gestimuleerd om zelf leuke activiteiten te bedenken en te organiseren.

Sociaal cultureel werk en vrijwilligerswerk
Het uitvoerend sociaal cultureel werk is geheel overgedragen aan de wijkgroepen en wijkverenigingen. De gemeente houdt wel de regie en levert verder ondersteuning.

Het Meldpunt Vrijwilligerswerk wordt onder invloed van de Wmo en de Wwb (Wet werk en bijstand) verder uitgebreid naar een vrijwilligerscentrale. Doel is om mensen te activeren en stimuleren tot vrijwilligerswerk, zodat zij met gebruik van eigen kwaliteiten een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en sociaal isolement kan worden voorkomen of doorbroken.

Muziekpodium TexMex
TexMex is afgelopen jaar succesvol getransformeerd van jongerencentrum naar het muziekpodium van Spijkenisse. Met behulp van een groep jongeren worden optredens van lokale en regionale bands georganiseerd. Ook de open inloop avonden, oefensessies en workshops zijn in korte tijd uitgegroeid tot populaire activiteiten. De vraag naar muziekactiviteiten in Spijkenisse is groot. Er wordt gekeken naar samenwerking met scholen en culturele instellingen om de activiteiten van het muziekpodium verder uit te bouwen.

De medewerkers van De Stuw zijn blijkens intern onderzoek tevreden over de koerswijziging en de nieuwe taakverdeling. Ook de ondernemingsraad heeft zich achter het nieuwe concept van sociaal wijkbeheer geschaard.