Provincie Limburg

Limburg loopt voorop met externe veiligheid Gemeenten gaan intensief samenwerken

De benodigde kennis op het gebied van externe veiligheid is nog te beperkt aanwezig bij gemeenten. Intensieve samenwerking, zowel bestuurlijk als ambtelijk, draagt bij aan een veilige leefomgeving voor de burger, aldus Monique Quint, ambassadeur Veiligheid Limburg en oud-burgemeester van Vaals. Op donderdag 25 januari zijn 30 Limburgse bestuurders met elkaar in gesprek gegaan over mogelijke samenwerkingsvormen rondom externe veiligheid. Het resultaat van de middag is dat het zogenaamde centrummodel, waarbij een aantal grote gemeenten omliggende gemeenten ondersteunt op het gebied van externe veiligheid, verder wordt besproken.

Iedere gemeente heeft met risicos van gevaarlijke stoffen te maken. Bijvoorbeeld doordat er een chemisch bedrijf is gevestigd, spoorvervoer van brandbaar gas plaatsvindt, of een tankstation aanwezig is. Als er iets misgaat, zijn de gevolgen voor de omgeving groot. Om veiligheid van burgers te optimaliseren moeten gemeenten pro-actief omgaan met vervoer, opslag en toepassing van gevaarlijke stoffen, en zo rampen proberen te voorkomen. Het Limburgse uitvoeringsprogramma Veiligheid maken we samen werkt hier in de vorm van projecten aan, met onder meer financiering van het ministerie van VROM. Streven is dat externe veiligheid in 2010 structureel onderdeel is van gemeentelijk en provinciaal beleid, en vast onderdeel van het werk van de Regionale Brandweer Zuid-Limburg en Veiligheidsdienst in Noord- en Midden-Limburg.

Uit onafhankelijk onderzoek door Royal Haskoning blijkt dat actieve samenwerking in de praktijk tussen gemeenten essentieel is, om versnippering van kennis en ervaring rondom externe veiligheid te voorkomen. Qua vorm sluit het zogenaamde centrummodel het beste aan bij de situatie in Limburg. Burgemeester Gresel van de gemeente Heerlen en portefeuillehouder Regionale Brandweer Zuid-Limburg bevestigde dit: Het voorstel is dat centrumgemeenten hun verantwoordelijkheid nemen voor het omringende gebied. In Zuid-Limburg denken we aan een aanpak, die past binnen de bestaande samenwerkingsverbanden. Zo kan Heerlen een centrumfunctie vervullen in de regio Parkstad, en Maastricht in het Heuvelland. Het centrummodel wordt het komend half jaar verder besproken en concreet uitgewerkt. Ook in Noord- en Midden-Limburg, waar op dit moment nog geen structureel samenwerkingsverband tussen gemeenten bestaat, aldus burgemeester Bert Oord van de gemeente Beesel en portefeuillehouder Veiligheid in Noord- en Midden Limburg. Limburg loopt met dit onderzoek en de resultaten van de bestuurlijke bijeenkomst voorop in Nederland.

Betrokken bestuurders
De bestuurlijke bijeenkomst op 25 januari 2007 is een initiatief van de bestuurlijke begeleidingsgroep van het uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid. Hierin nemen de volgende personen deel:
* voorzitter Mat Vestjens, gedeputeerde Veilig leven in Limburg
* Monique Quint, ambassadeur Veiligheid Limburg
* Bert Oord, burgemeester Beesel, portefeuillehouder Sector Veiligheid Noord- en Midden Limburg

* Sjoerd van der Schuit, directeur Sector Veiligheid Noord- en Midden Limburg

* Toine Gresel, burgemeester Heerlen, portefeuillehouder Regionale Brandweer Zuid-Limburg

* Gerard van Klaveren, commandant Regionale Brandweer Zuid-Limburg

Het programmabureau Externe Veiligheid zorgt voor de concrete vertaling, uitvoering van projecten en implementatie van structurele formatie.

29-1-2007 15:51