Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 29 januari 2007

Rode Kruis kiest klimaatverandering als thema voor 2007

Het Internationale Rode Kruis zal tijdens een bijeenkomst in Genève op 30 januari klimaatverandering kiezen als centraal thema voor het komende jaar. Het Rode Kruis Klimaatcentrum, een expertisecentrum gevestigd bij het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag, speelt een belangrijke rol bij deze bijeenkomst. Het Rode Kruis maakt zich namelijk zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor mensen in ontwikkelingslanden die het hardst geraakt zullen worden en noemt klimaatverandering een directe bedreiging voor honderden miljoenen mensen in de wereld die kwetsbaar zijn voor natuurrampen. Het Rode Kruis vraagt steun van de internationale gemeenschap om dit probleem aan te pakken.

Het Rode Kruis levert een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de gevolgen van noodsituaties en van de kwetsbaarheid voor natuurrampen als gevolg van klimaatverandering. In Nicaragua en Vietnam zijn de eerste dorpen geholpen om zich tegen de risico's van extreem weer te wapenen. Bewoners hebben samen met het lokale Rode Kruis, de plaatselijke overheid en het Nederlandse Rode Kruis evacuatieplannen en waarschuwingssystemen opgezet, EHBO trainingen georganiseerd, schuilplaatsen gebouwd en bassins aangelegd om overvloedig regenwater op te vangen en geleidelijk te laten afvloeien.

Het rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) waarvan de conclusies vrijdag 2 februari worden gepresenteerd, zal eerder vastgestelde trends bevestigen: de wereldwijde temperatuur stijgt, de zekerheid dat dit komt door menselijk handelen is toegenomen, en klimaatverandering gaat gepaard met een toename in weersextremen zoals hittegolven, hevige regen, droogtes en krachtigere tropische stormen. De conclusies van het IPCC zijn niet alleen van belang voor de wetenschap en het milieu, maar ook voor het Rode Kruis dat opkomt voor de meest kwetsbaren in de wereld en in haar dagelijks werk probeert de gevolgen van klimaatverandering te verminderen.

Rode Kruis Klimaatcentrum

Het Rode Kruis Klimaatcentrum in Den Haag brengt wetenschappelijke inzichten over klimaatverandering samen met praktische kennis over hulpverlening bij rampen. Het Klimaatcentrum bestaat sinds 2002 en vormt een aparte stichting die wordt bestuurd door het Nederlandse en Internationale Rode Kruis.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis helpt slachtoffers van natuurgeweld of oorlogen met voedsel, onderdak en medische voorzieningen. Ook brengt het Rode Kruis families weer bijeen. Het Nederlandse Rode Kruis zendt hulpgoederen en mensen uit. Na de ergste nood geledigd te hebben, bouwt het Rode Kruis mee aan de wederopbouw. Herstellen van huizen en wegen, maar ook het geven van werk en inkomen voor getroffenen staat centraal. Het Nederlandse Rode Kruis werkt nauw samen met de lokale Rode Kruis of Rode Halve maanvereniging en haar internationale koepelorganisaties.


---



Ingezonden persbericht