Unicef



Schoolmeisjes in Bagdad gedood 29 januari 2007, Amman - Een mortieraanval op een school in de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft gisteren aan minstens vijf meisjes het leven gekost. Meer dan twintig leerlingen van de school raakten gewond.

Unicef en UNESCO, de VN-organisatie die zich bezighoudt met onderwijs, wetenschap en cultuur, veroordelen deze daad scherp. "Iraakse schoolkinderen lopen elke dag risico het slachtoffer te worden van geweld. Het is een onvergeeflijke misdaad als kinderen blijkbaar opzettelijk het doelwit van aanvallen zijn."

Onderwijs ontwricht
Beide organisaties stellen dat het geweld en de dreiging van nog meer geweld het onderwijs in delen van Bagdad hebben ontwricht. Vooral meisjesscholen lijden onder de onveilige situatie. Van het grote aantal kinderen dat in de hoofdstad niet naar school gaat, maken meisjes de meerderheid uit.

Scholen horen veilige havens voor kinderen te zijn en de strijdende partijen moeten dit respecteren, vinden Unicef en UNESCO. Als kinderen door de omstandigheden niet naar school kunnen, moet het onderwijs op de een of andere manier naar hen worden toegebracht.