PvdA Europees parlement


Strenge controle gemodificeerde gewassen broodnodig

29 januari 2007

Thijs Berman

Genetisch Gemodificeerde Organismen (GGO´s) op het menu is een stap dichterbij nu het rapport van de liberale Fin Virrankoski vanmorgen is aangenomen in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. PvdA-europarlementariër Thijs Berman waarschuwt voor te soepele regels. "De consument wil veilig voedsel en zit helemaal niet op GGO's te wachten."

Virrankoski pleit in zijn rapport over biotechnologie voor het openstellen van de Europese markt voor GGO's. Ook zegt de Fin dat de landbouw bij voorkeur zou moeten overstappen naar zoveel mogelijk GGO-productie.

Het initiatiefvoorstel heeft veel invloed omdat het als leidraad wordt gebruikt voor de Biotechnologiestrategie van de Europese Commissie die zij in april presenteert. Het Europees parlement is echter verdeeld over het toelaten van GGO' s binnen de EU en over de te stellen veiligheidseisen. In de plenaire vergadering van februari wordt dan ook een spannende stemming verwacht.

Berman maakte zich vanaf het begin van dit dossier hard voor duidelijke eisen aan GGO's, en met succes. Een essentieel punt is het opnemen van het voorzorgsprincipe: een GGO is onveilig totdat het tegendeel bewezen is. Ook wil Berman dat boeren altijd moeten kunnen kiezen tussen traditionele en biologische landbouw enerzijds, en GGO-productie anderzijds.

Daarnaast pleitte hij voor een tweede principe, dat vandaag als amendement is aangenomen: de vervuiler betaalt. Bij ongewenste vermenging - waardoor een biologische boer zijn label verliest - hoort de aansprakelijkheid bij de GGO-producent te liggen.

Toch is Berman ook weer niet tegen het ontwikkelen van GGO's in de EU. "Genetisch gemodificeerde gewassen kunnen leiden tot een gewas dat goed tegen droogte kan, belangrijk voor ontwikkelingslanden én voor het zuiden van Europa."

Maar er is nog een partij: de Europese consument. Berman: "De consument wordt zich juist steeds meer bewust van wat hij of zij eet. In het verleden zijn er allerlei conflicten geweest over GGO's, bijvoorbeeld het recente WTO-geschil over gemodificeerde maïs. Daarom moet in de komende Europese wetgeving bescherming van volksgezondheid en milieu hoog in het vaandel staan. Transparantie over GGO's en verwerkte producten met GGO's is een absolute vereiste."