datum: 29-01-2007 / bericht: 1 van 27
Opbrengst beperking hypotheekrenteaftrek investeren in huizenmarkt
'Als het nieuwe kabinet besluit om de hypotheekrenteaftrek te beperken, dan moet de opbrengst daarvan geïnvesteerd worden in de huizenmarkt. Alleen zo kunnen we voorkomen dat er in de bouwsector bij beperking van de aftrek, massaal werkgelegenheid verdwijnt.' Dit zegt bondsvoorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. Volgens de bond zijn ingrepen in de hypotheekrenteaftrek onvoldoende doorgerekend op hun effecten voor de economie en de werkgelegenheid in de bouwsector.
FNV Bouw erkent dat de huidige hypotheekrenteaftrek leidt tot een ongewenste herverdeling van arm naar rijk. De vraag is hoe groot dat effect in de praktijk is. Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) bijvoorbeeld, blijkt dat vooral starters op de woningmarkt en mensen met een inkomen tot modaal getroffen worden door beperking van de hypotheekrenteaftrek. Reden is dat juist deze groepen het grootste gedeelte van hun huis moeten financieren en dus het meeste gebruik maken van de renteaftrek.
De grootste bond in de bouwsector vindt dat de hypotheekrenteaftrek moet worden beperkt tot het 42% tarief en dat parallel daaraan maatregelen genomen moeten worden om de negatieve werkgelegenheidseffecten te voorkomen en de toegang op de huizenmarkt te verbeteren. Van Haaster: 'De beperking tot het 42% tarief maakt dat de grootverdieners minder kunnen aftrekken, zonder toegang tot de woningmarkt voor starters en de mensen met een modaal inkomen te bemoeilijken.'
Dat beperking van de renteaftrek gevolgen heeft voor de bouwsector blijkt uit het EIB onderzoek. Bij afschaffing van de hypotheekrenteaftrek zal de eerste vijf jaar de bouwproductie met 40% inzakken. In de acht jaar daarna zal dat gemiddeld 35% zijn. In de volgende vijf jaar volgt een geleidelijk herstel en ligt de productie 15% lager. 'Dit zal enorme effecten hebben op de werkgelegenheid en niet alleen in de bouwsector,' aldus Van Haaster. Daarom moet volgens de vakbond de opbrengst van de beperking van de aftrek gebruikt worden om de toegang tot de huizenmarkt te verbeteren en voor fiscale maatregelen zoals onderhoudsaftrek en een laag BTW-tarief.
Overigens gaat het EIB in haar onderzoek uit van volledige afschaffing. Dat de effecten minder groot zullen zijn bij een beperking van de aftrek ligt voor de hand. Maar hoe groot precies is onbekend. FNV Bouw pleit daarom voor een studie naar de werkgelegenheidseffecten van een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Het onderzoek moet zich ook richten op uitstralingseffecten vanuit de bouwsector op de economie.
nh
FNV Bouw