College Bescherming Persoonsgegevens


Mijnprivacy.nl - de website van het CBP voor burgers

Persbericht, 29 januari 2007

Het CBP opent vandaag een website voor burgers: www.mijnprivacy.nl. De website geeft antwoord op de meest voorkomende vragen van burgers over het gebruik van persoonsgegevens door overheden, bedrijven of andere organisaties. Iedereen die vragen heeft over het gebruik van zijn eigen persoonsgegevens door een overheid, bedrijf of andere organisatie, kan op deze website terecht voor uitleg, doorverwijzing of het zelf aanpakken van problemen.Uit Europees onderzoek in 2003 bleek dat 70% van de Europese burgers slecht op de hoogte is van hun rechten en van wat er gedaan wordt om hun persoonsgegevens te beschermen.

Het doel van de website is burgers gemakkelijker in staat te stellen zelf problemen met het gebruik van hun persoonsgegevens aan te pakken. Daarnaast publiceert het CBP hier berichten over ontwikkelingen en gebeurtenissen op privacygebied die veel mensen raken. In de loop van het komende jaar zal de website uitgebreid worden met de mogelijkheid om signalen van burgers te verzamelen over privacyproblemen. Het CBP wil deze signalen van burgers gebruiken bij het bepalen van zijn toezichtbeleid. De meer juridisch georiënteerde website cbpweb.nl. zal verder ontwikkeld worden ten behoeve van verantwoordelijken, professionals en pers.

Mijnprivacy.nl wordt gepubliceerd ter gelegenheid van de eerste Data Protectie Dag (28 januari), die in het leven is geroepen door de Raad van Europa met steun van de Europese Commissie. De datum verwijst naar de ondertekening van het Data Protectie Verdrag van de Raad van Europa op 28 januari 1981. Het doel van de Data Protectie Dag is de Europese burgers beter te informeren over hun rechten als het gaat om het gebruik van hun persoonsgegevens door overheden, bedrijven en andere organisaties.

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig sancties verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.

# # #