DSM


Published: 11:15 29.01.2007 GMT+1 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM publiceert DNA-volgorde van de schimmel Aspergillus niger in 'Nature Biotechnology'

In het februari-nummer van het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift "Nature Biotechnology" publiceert DSM een artikel waarmee de DNA-volgorde van de schimmel Aspergillus niger wordt vrijgegeven. Het artikel - met 69 co-auteurs - is het resultaat van een project van DSM waarin 29 internationale onderzoeksgroepen participeerden.

Rob van Leen, Chief Innovation Officer bij DSM: "DSM realiseert zich dat het Aspergillus niger genoom ook voor andere partijen in de industrie en de academische wereld zeer interessant is. Door de DNA-volgorde vrij te geven wil DSM verder onderzoek op dit gebied mogelijk maken. We zijn daarom bijzonder verheugd met deze publicatie, die uitstekend past in ons open-innovatiebeleid. Het Aspergillus niger onderzoeksproject vormt een fundament voor onze inspanningen op het gebied van 'witte' of industriële biotechnologie - en dat is weer een belangrijk onderdeel van de innovatie-boost in DSM's strategie Vision 2010 - Building on Strengths."

Aspergillus niger is een micro-organisme dat door DSM gebruikt wordt voor de productie van enzymen en andere verbindingen zoals citroenzuur, met als belangrijkste toepassing het gebruik in voedingsmiddelen (brood, kaas, vruchtensap, bier) voor het verbeteren van smaak, houdbaarheid, textuur, voedingswaarde, etc. In het begin van dit millennium begon DSM met het ophelderen van de volledige DNA-sequentie van deze schimmel, en het toekennen van functies aan de verschillende genen. Dit groeide uit tot een van de belangrijkste industriële genoomprojecten in Europa, waarmee DSM zich bewees als een van Europa's leidende biotechnologiebedrijven. Het resultaat is een hoge kwaliteit genoomsequentie van 33,9 miljoen basenparen met meer dan 14.000 unieke genen. Aan ongeveer 6500 van deze genen kon een (mogelijke) functie worden toegekend.

Het ophelderen van de genoomsequentie maakt onderdeel uit van een groot genoomproject. Dr. Herman Pel, Principal Scientist Genomics and Bioinformatics bij DSM en verantwoordelijk voor de uitvoering van het sequentieproject: "Het ontrafelen van de DNA sequentie versnelt niet alleen de ontwikkeling van nieuwe producten, het maakt het ook mogelijk het fysiologische gedrag van Aspergillus niger in al zijn complexiteit te bestuderen door de toepassing van de modernste biologische analyse technieken zoals DNA microarray analyse, proteomics en bioinformatica en met de verkregen inzichten productieprocessen te verbeteren". Dr. Hein Stam, Principal Scientist Applied Genomics and Fermentation en verantwoordelijk voor het publiceren van het genoom: "Verder onderzoek aan Aspergillus niger kan mogelijkheden voor het gebruik van deze schimmel op andere gebieden (bijvoorbeeld het duurzame gebruik van grondstoffen) in kaart brengen. Met ongeveer 7500 genen waarvan de functie nog onbekend is, heeft de internationale onderzoekswereld genoeg uitdaging voor de toekomst."

Het Aspergillus niger genoomproject heeft geleid tot een groot aantal octrooiaanvragen van DSM en staat aan de basis van een aantal nieuwe DSM-producten zoals PeptoPro® (ingrediënt voor spierherstel na sportinspanning), Brewers ClarexTM (enzym dat koude waas in bier voorkomt) en PreventASeTM (enzym dat de vorming van de toxische stof acrylamide in bepaalde gebakken en gefrituurde producten voorkomt).

Daarnaast heeft het project geleid tot het ontstaan van een waardevol wetenschappelijk netwerk. Partners waarmee DSM samenwerkt zijn onder andere Gene Alliance (een consortium van Duitse firma's betrokken bij de sequentieanalyse) en Biomax (annotatie, bioinformatica; Duitsland); Affymetrix (DNA chips, VS); en de Micro Array Department (MAD) van de Universiteit van Amsterdam (analyse DNA-chips). Een deel van de op het genoom gebaseerde onderzoeksprojecten werd ondergebracht in consortia zoals het Kluyver Centre for Genomics of Industrial Fermentation in Delft en een aantal deelprojecten werd uitgevoerd in samenwerking met diverse universiteiten, kennisinstituten en bedrijven.

DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei, innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim EUR 8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.