Ingezonden persbericht

Uit: SLAU Nieuwsbrief januari 2007

Adriaan van Dis & Dirk Tanghe maandag 29 januari 2007 - 20.00u.
Woorden bij Van Wegen - Lange Koestraat 15 - Toegang gratis, consumptie verplicht

De hond had alles gezien. Met hem moet het verhaal beginnen. Hoe hij voor het raam danste en uit een brandend huis sprong. Maar eerst maakt meneer Mulder een avondwandeling. Hij zal aan de politie een andere naam opgeven.
Het is een koele lenteavond. Mulder verlaat zijn huis in een houtje-touwtje jas...

Op donderdag 18 januari verschijnt bij uitgeverij Augustus de nieuwe roman van Adriaan van Dis: De wandelaar. Elf dagen later is hij te gast bij de SLAU in het sfeervolle café Van Wegen in de Lange Koestraat (nummer 15) waarheen inmiddels al vele literatuurminnaars de weg hebben weten te vinden voor een inspirerende avond rond het biljard. Let op: voor één keer niet op de derde maar op de vijfde maandagavond van de maand.

Meneer Mulder wandelt heel wat af in deze roman. Hij wandelt door Parijs. Bij een brand krijgt de mysterieuze Nederlander Mulder (die zich soms ook Nicholas Martin noemt) een hond in de schoot geworpen. Die hond opent een andere wereld voor hem, een wereld van vluchtelingen, illegalen en zwervers. De man verandert, Parijs verandert: hij wil helpen, goed doen, maar alles wat hij doet pakt anders uit. De wandelaar snijdt de sociale thema's van deze tijd aan, maar is ook een melancholiek verhaal over het verlangen van een betrokken buitenstaander naar liefde en geborgenheid.

De titel van de roman is ontleend aan het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff. En dat gedicht zal bij wijze van opening van de avond worden voorgedragen door de Utrechtse theatermaker Dirk Tanghe. Dirk Tanghe zal ook nog een ander wandelgedicht voordragen, en wel het gedicht 'Mijn stap is zo breed als het pad' - uit Totok, de enige dichtbundel die Adriaan van Dis tot nu toe publiceerde.

Welke betekenis heeft het wandelen voor Van Dis? En is het soms toevallig dat de hoofdpersoon in de roman Mulder heet? Een achternaam die Van Dis immers ook ooit droeg voor hij de achternaam van zijn moeder aannam. Over al deze zaken gaat Adriaan van Dis in gesprek met Ed van Eeden, redacteur van de SLAU. Van Dis zal ook enige passages uit het boek voordragen. Tevens is er gelegenheid het boek door de auteur te laten signeren aan de tafel van boekhandel Savannah Bay.

Hij verlaat zijn buurt, komt uit op een boulevard die betere tijden heeft gekend, met halflege, slecht verlichte restaurants, en hij groet de naar buiten starende obers, wachtend op klanten voor het souper; ook houdt hij even stil voor het raam waar geknevelde kreeften in een aquarium dansen. De route ligt vast, de handelingen zijn altijd dezelfde en de herhaling stelt hem gerust: het is de ronde die hij dagelijks voor het slapen maakt - op doktersadvies. Alleen.

Kijk voor meer informatie op http://www.slau.nl

info@slau.nl

Postbus 274 | 3500 AG Utrecht | t: 030 2318376 | e: info@slau.nl | www.slau.nl