Gemeente Amersfoort
Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 015

datum: 23 januari 2007

Oude beuken voor stadhuis worden gekapt

De monumentale beuken op het Stadhuisplein zijn zoals bekend ziek. De beuken zijn aangetast door de honingzwam, een schimmel die de bomen doodt. In de afgelopen jaren zijn om die reden al vier van de oorspronkelijke acht beuken gekapt. Komende maand worden de overige vier beuken gekapt en vervangen door vijf nieuwe, grote beuken.

De markante bomengroep is in de 19e eeuw geplant voor de ingang van de Algemeen Burgerlijke Begraafplaats op het Achter Davidshof. De eeuwenoude bomen verkeren al langere tijd in een slechte conditie en regelmatig is onderzocht hoe ze ervoor stonden. Ze hebben al veel moeten doorstaan, maar deze schimmel werd hun teveel. In de afgelopen jaren zijn de slechtste bomen al gesneuveld. De gemeente heeft er voor gekozen de overige vier bomen in een keer te kappen en te vervangen. Het hout van de oude beuken gaat naar het apenverblijf van de dierentuin.

De vijf nieuwe bomen worden wederom rode beuken. Ze komen uit een kwekerij in Noord Duitsland, hebben een stamomtrek van 80 -100 cm, zijn al zo'n 12 meter hoog en hebben een kroon van 6 meter breed. Het zijn bij aanplant dus al flinke bomen. De beuken worden in de avonduren met speciaal transport vervoerd. Om de hoofdingang van het stadhuis goed bereikbaar te houden, zal het planten van de bomen waarschijnlijk 's nachts plaatsvinden.

De gemeente heeft ervoor gekozen vijf bomen te plaatsen in plaats van de oorspronkelijke acht. Hierdoor kunnen de bomen beter en mooier uitgroeien. Voordat ze geplant worden, zal verkennend archeologisch onderzoek worden verricht. Alle grond wordt uitgegraven en vervangen door schone, schimmelvrije en vruchtbare grond. Tevens wordt de ondergrond verstevigd en vindt herbestrating plaats. De huidige groencirkel verschuift 3 meter vanaf de hoofdingang zodat meer ruimte voor de ingang ontstaat.

De uitgebreide werkzaamheden beginnen op 29 januari en duren zo'n zes weken.
Het werkterrein wordt met bouwhekken afgezet waarbij de hoofdingang van het stadhuis voor voetgangers bereikbaar blijft.

Informatie: Caroline Hillen, communicatieadviseur voor de afdeling Stedelijk Beheer,
telefoon: 469 42 69, e-mail: cpf.hillen@amersfoort.nl.

---- --