Technische Universiteit Delft

Troebelstromen
28 februari 2007 door M&C

Promotie van dhr. R.M. Groenenberg: "Process-based Modelling of Turbidity Current Hydrodynamics and Sedimentation"

05 maart 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer R.M. Groenenberg | doctorandus in de geologie, Nederland promotors | Prof.dr. S.B. Kroonenberg en prof.dr. S.M. Luthi (CiTG) toeg.prom | Dr. G.J. Weltje (UHD-CiTG)

Process-based Modelling of Turbidity Current Hydrodynamics and Sedimentation
Rivieren vervoeren wereldwijd jaarlijks 15 miljard ton sediment (ongeveer 5.7 miljard m3) naar het continentaal plat aan de randen van continenten. Daar blijft het liggen totdat het verder getransporteerd wordt naar de diepere delen van de oceanen door troebelstromen. Troebelstromen zijn suspensies van sediment en water die langs continentale hellingen vanaf de randen van het continentaal plat naar beneden stromen onder invloed van de zwaartekracht. Wanneer de troebelstroom de lager gelegen, minder steile delen van de continentale helling bereikt heeft, valt de invloed van de zwaartekracht weg, waardoor de snelheid van de troebelstroom afneemt en de stroom zich min of meer waaiervormig uitspreidt over de oceaanbodem. Dientengevolge verliest de troebelstroom haar vermogen om het sediment gesuspendeerd te houden, waardoor het uit de stroom neerdaalt op de oceaanbodem en zo een laag sediment vormt. Een dergelijke laag, waarvan de dikte kan variëren van centimeters tot meters, wordt een "turbidiet" genoemd. Wanneer op geologische tijdschalen wordt gekeken, kunnen gedurende langere perioden troebelstromen geregeld plaatsvinden op ongeveer dezelfde plek, waardoor volumetrisch grote waaiervormige sediment lichamen ontstaan met diktes van tientallen tot honderden meters, waarin grote olie- en gasvelden gevonden zijn. In reservoir gesteente dat voornamelijk uit zand bestaat zit over het algemeen meer olie en gas dan in kleiig gesteente, en het is daaruit ook makkelijker en dus goedkoper te produceren. Dit onderzoek richt zich op de invloed van het stromingsgedrag van troebelstromen op de verdeling van zand en klei in door troebelstromen afgezet reservoir gesteente, en poogt als zodanig bij te dragen tot efficiëntere winning van olie en gas uit troebelstroom afzettingen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 februari 2007