Provincie Groningen

Jongeren spelen politiek spel 1 maart 2007

Op maandagmiddag 5 maart a.s. vindt de lancering plaats van de nieuwe online jongerengame "De Koning van Groning" van provincie Groningen. Onder leiding van actrice Victoria Koblenko spelen twee teams met Groningse jongeren het spel tegen elkaar, met teamleiders Gedeputeerde Welzijn Ineke Mulder en Provinciale Statenlid Jan Hilverts, en diverse andere provinciale politici.

Doel van de online game is om jongeren in het voortgezet onderwijs spelenderwijs te informeren over de provincie, het beleid en de politiek. In het spel heeft de speler de leiding over de provincie en moet een spannend parcours afleggen. Hierbij komt hij langs allerlei provinciale beleidsterreinen, waarbij hij voor dilemma's komt te staan en keuzes moet maken. Een belangrijk element daarbij is het beheren van een budget. Tijdens het spel wordt op visuele manier duidelijk wat voor gevolgen bepaalde keuzes hebben, en dat het soms lastig is een juiste keuze te maken.

De provincie Groningen is één van de meest vooruitstrevende provincies in Nederland op het gebied van jongerenparticipatie. De provincie betrekt jongeren bij beleidsontwikkeling o.a. met een trendteam, dat bestaat uit 25 jongeren tussen 12-20 jaar vanuit verschillende scholen. Dit trendteam heeft ook de lancering van de game bedacht. Het team koos daarbij voor Victoria Koblenko, omdat zij jongeren aanspreekt en vanwege haar band met Groningen. De provincie hoopt met het spel de jeugd bewust te maken van (provinciale) politiek en het belang om (later) te gaan stemmen.


1 maart 2007