Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

Hilversum, 1 maart 2007

Documentaire: Moroccan Women bij de NMO

Uitzending: maandag 5 maart 2007 om 23.40 uur op Nederland 2

De documentaire Moroccan Women gaat in op artikel 33 van het Marokkaanse familierecht. Hierin staat dat het de plicht van de man is om aan het hoofd van de familie te staan en in hun behoefte te voorzien. In het artikel staat ook dat het de plicht van de vrouw is om aan het hoofd van het huishouden te staan en de man te gehoorzamen. Volgens de maker van de documentaire voorziet het artikel in de ongelijkheid tussen de man en de vrouw. Er zou geen sprake zijn van een gelijkwaardige relatie. De documentaire onderzoekt hoe dit wetsartikel doorwerkt in de dagelijkse praktijk van vrouwen in Marokko.

De documentaire, die ook bekend staat als I have something to tell you, is van de hand van filmmaakster Dalila Ennadre. Ze reist door haar geboorteland Marokko om te onderzoeken hoeveel er werkelijk veranderd is sinds de hervorming van het familierecht in 2004, waarbij vrouwen aanzienlijk meer rechten kregen.

Dalila Ennadre werd geboren in 1966 in Casablanca en groeide op in Frankrijk. Zij heeft voor lange periodes in Marokko, Canada, Duitsland en Guyana gewoond. Zij betrad de filmwereld zonder enige formele opleiding en debuteerde in 1987 met de documentaire Par la grâce d'Allah. Sindsdien heeft zij verscheidene documentaires gemaakt.

De Nederlandse Moslim Omroep zendt de documentaire mede uit naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op 8 maart.