Politie Friesland

Politieberichten van maandag 5 maart

Fryslan, 05-03-2007 o Politieberichten van zondag 4 maart 13.00 uur t/m maandag 5 maart 07.00 uur

Leeuwarden: politie controleert op het dragen van de autogordel door kinderen
De politie Leeuwarden en Veilig Verkeer Nederland gaan de komende maanden controleren in de omgeving van basisscholen in de gemeente Leeuwarden op het dragen van de autogordel bij kinderen. Deze controles vinden plaats in de periode van maart tot mei. Tijdens de controle ontvangen de kinderen die een gordel dragen een gordeldier, genaamd Goochem. De ouders, waarvan de kinderen geen gordel dragen, krijgen een bekeuring. De hoogte bedraagt 75 euro.

Appelscha: politie onderzoekt insluiping
De politie onderzoekt een insluiping in een hotel aan de Boerestreek. Vrijdagavond kwam men vermoedelijk een hotelkamer binnen door een openstaand raam. Uit de kamer werd een geldbedrag van enkele honderden euros en een sieraad weggenomen. Een 65-jarige inwoonster van Heerlen deed aangifte.

Burdaard: politie onderzoekt vernielingen aan zuiveringsinstallatie De politie onderzoekt vernielingen aan een zuiveringsinstallatie aan de Hikkaarderdyk. In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben onbekenden een aantal vernielingen aangericht. Zo werden er onder andere roosters in het bassin gegooid en van een meetsensor de bekabeling kapot getrokken. Namens Wetterskip Fryslân deed een 48-jarige inwoner van Oude Leije aangifte. De politie waarschuwt dat het terrein van de zuiveringsinstallatie gevaarlijk gebied is. In de bassins staat een zeer zware stroming en het water is zwaar vervuild.

Leeuwarden: politie houdt man aan voor handel in drugs
De politie heeft zondagmiddag op het Ruiterskwartier een 34-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van de handel in harddrugs. Agenten controleerden de man op grond van de opiumwet. Na fouillering werden er in de kleding van de verdachte zeven bolletjes met vermoedelijk cocaïne en heroïne aangetroffen. Hierop werd de Leeuwarder aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is hij voor nader onderzoek ingesloten.

Leeuwarden: fietser gewond na aanrijding
De politie heeft zondagavond een aanrijding op de Bleeklaan afgehandeld, waarbij een 81-jarige fietsster uit Leeuwarden gewond raakte. De vrouw fietste over de Oostersingel en wilde de Bleeklaan oversteken. . Hierbij verleende ze geen voorrang aan een 26-jarige automobilist uit Leeuwarden. De bestuurder kon de vrouw niet meer ontwijken en een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffer werd met letsel aan haar gezicht overgebracht naar het ziekenhuis in de stad. Na behandeling mocht ze weer naar huis.

Surhuizum: scooterrijder ernstig gewond na aanrijding
Een 16-jarige scooterrijder uit Harkema is zondagavond op de Turflaone ernstig gewond geraakt toen hij door nog onbekende oorzaak frontaal in botsing kwam met een auto. Het slachtoffer werd ter plaatse gestabiliseerd door een traumateam van het UMCG uit Groningen. Vervolgens werd de jongen per ambulance overgebracht naar het UMCG. De passagier van de scooterrijder, een 13-jarige inwoner van Harkema, raakte licht gewond en werd ter plaatse door het ambulancepersoneel behandeld. De bestuurder van de auto, een 33-jarige inwoner van Augustinusga, is na de aanrijding doorgereden zonder zich om het slachtoffer te bekommeren. Na een zoektocht kon de verdachte in een woning in het dorp worden aangehouden. Hij is overgebracht naar het politiebureau. Voordat de man voor nader onderzoek werd ingesloten werd een ademanalyse afgenomen. Hij blies 585 ug/l. Bureau Verkeersongevalsanalyse van de politie Fryslân stelt een onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Luxwoude: politie houdt man aan voor mishandeling en rijden onder invloed
De politie heeft zondagavond laat op de Hegedyk een 24-jarige automobilist uit Sneek aangehouden op verdenking van mishandeling en het rijden onder invloed. De Sneker was met zijn auto in de sloot beland. Een 54-jarige inwoner van Luxwoude schoot de automobilist te hulp. Dit werd echter niet op prijs gesteld, want de Sneker sloeg de man in zijn gezicht. Hierop werd automobilist aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau. Voordat de man voor nader onderzoek werd ingesloten werd een ademanalyse afgenomen. Hij blies 790 ug/l. Goed voor een rijverbod van negen uur en een proces-verbaal. Omdat de Sneker niet beschikte over een geldig rijbewijs kreeg hij ook hier een proces-verbaal voor. Tevens werd er proces-verbaal opgemaakt voor mishandeling.

Joure: politie houdt inbreker op heterdaad aan
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in een oud schoolpand aan de Harddraversweg een 29-jarige inwoner van Joure op heterdaad aangehouden op verdenking van een inbraak. Een medewerker van een beveiligingsbedrijf waarschuwde de politie nadat het inbraakalarm in het pand was afgegaan. Eenmaal ter plaatse zagen agenten dat er een raam uit de sponning was gehaald. Hierop werd de hulp van een hondengeleider ingeroepen. De agent ging met zijn door het pand. Na korte zoekslag werd de verdachte gevonden. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Hier is de Jouster voor nader onderzoek ingesloten.

Noordwolde: politie houdt man aan voor vernieling
De politie heeft in de nacht van zondag op maandag in een horecagelegenheid aan de Hoofdstraat West een 48-jarige inwoner van Joure aangehouden op verdenking van vernieling. Agenten kregen een melding dat een man in de gelegenheid vernielingen had aangericht. Eenmaal ter plaatse bleken de ruiten van de toegangsdeur te zijn vernield. De agenten gingen naar binnen en zagen dat de Jouster de eigenaresse vasthield. Ondanks diverse verzoeken om haar los te laten weigerde de man dit. Hierop werd de verdachte tegen de grond gewerkt, waarna er een worsteling ontstond. Pas na gebruik van pepperspray kon de man worden geboeid. Hij werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Veenklooster: rijden onder invloed
De politie heeft maandagochtend vroeg op de Muntsewei een 40-jarige automobilist uit Stroobos aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed. De man was de macht over zijn stuur verloren en met zijn auto in een sloot beland. Omdat er een vermoeden bestond dat de bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, werd hij overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hier blies hij 690 ug/l. Goed voor een rijverbod van acht uur. Tevens werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

Heerenveen: vijf verdachten drugshandel aangehouden
De politie heeft afgelopen vrijdag bij een woning in de wijk Nijehaske vijf verdachten aangehouden op verdenking van handel in drugs. Vanuit een woning werd gedeald. De vijf verdachten, vier inwoners van Heerenveen en een inwoner van Oudehorne, zijn in het kader van de Opiumwet aangehouden. Tijdens de aanhouding van de verdachten stelde de politie vast dat de verdachten GHB in hun bezit hadden. De politie doorzocht het pand en er werd 5 liter GBL aangetroffen, dat is een basisstof voor het maken van GBH. Daarnaast nog een imitatiepistool,
1/2 liter GHB en pepperspray. Alle spullen zijn in beslag genomen. Politie-informatie, evenals klachten van omwonenden uit plan Nijehaske was voor de politie aanleiding om een onderzoek te starten. De verdachten zijn voor verhoor naar het bureau gebracht. Na de inval op het drugspand bood de politie feedback aan de omwonenden. De bewoner van de woning is ingesloten. De overige verdachten zijn na verhoor weer vrijgelaten. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Het dossier wordt afgerond en vervolgens overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Stiens: pinpas door drie vrouwen gestolen
De politie onderzoekt de diefstal van een pinpas die vrijdagavond door drie onbekende vrouwen uit een woning aan de Venusskulp weggenomen is. De vrouwen kwamen bij de 87-jarige bewoner van het pand vragen of ze mochten bellen omdat ze pech met hun auto hadden. De man verleende toestemming, liet ze binnen en merkte later dat zijn pinpas weggenomen was. Er is een nog onbekend geldbedrag van de rekening gehaald. Van de vrouwen is het volgende signalement bekend:
vrouw 1: Blank, ong. 35 jaar, ong. 1.65 m. lang, donker
achterovergekamd haar tot in de nek, rond gezicht, zwarte kleding en sprak Nederlands
vrouw 2: getinte huidskleur, ong. 18 jaar, donker halflang haar, ong.
1.55 uur, jong smal gezicht, donker kort jasje, donkere kleding vrouw 3: blank, ong. 20 jaar, ong. 1.65 m lang, donker halflang haar, donkere kleding.
De politie adviseert om geen medewerking te verlenen aan dergelijke verzoeken en vrouwen die aan bovengenoemd signalement voldoen geen toegang tot een woning te verlenen. Het slachtoffer deed aangifte. Het politieonderzoek gaat door.

Heerenveen: verdachten mishandeling melden zich bij de politie De twee mannen die verdacht worden van de mishandeling die zondagnacht in een woning aan de Vermeerstraat plaatsvond, hebben zich zondagmiddag bij de politie gemeld. De Heerenveners van 30 en 22 jaar zijn in verband met het politieonderzoek ingesloten. Zij moeten nog verhoord worden.