Partij van de Arbeid

Sterk en Sociaal in Overijssel!


05-03-2007 09:51

De PvdA in Overijssel wil de regionale economie en arbeidsmarkt versterken en werkt daarvoor nauw samen met bedrijven in de regio. PvdA- gedeputeerde en lijsttrekker Carry Abbenhues: Ook in Overijssel is de PvdA sterk en sociaal.

De PvdA in Overijssel helpt nieuwe banen te creëren, voor nu en in de toekomst. Bijvoorbeeld bij de zorgverzekeraars die zich recent in Zwolle vestigden. Ook zorgt de PvdA ervoor dat het makkelijker wordt een klein bedrijf op te richten. Dat kan in de eigen wijk. Je ziet daar bijvoorbeeld nieuwe hondenuitlaatservices, oppascentrales en bedrijfjes die het strijken overnemen. Creatief ondernemerschap. Abbenhues vindt daarnaast de samenhang in de wijken erg belangrijk. Ze is blij met de zogenaamde buurtkamers in Enschede: Dat zijn kleinschalige ontmoetingsruimtes voor ouderen, en dat werkt prima.

Jeugdzorg
De PvdA heeft de afgelopen jaren veel bereikt in Overijssel. Zo worden jongeren die in de problemen raken sneller geholpen. Abbenhues: Het grote probleem van de jeugdzorg was dat mensen na een melding heel lang op hulp zaten te wachten. Die wachtlijsten zijn nu weggewerkt. Mensen worden snel doorverwezen naar de juiste hulpverlening. Zo voorkomen we dat kinderen slachtoffer worden van verwaarlozing of mishandeling.

Daarnaast vertelt de lijsttrekker enthousiast over het mentorproject. Om meer kinderen met een diploma van school te laten gaan, hebben we ervoor gezorgd dat kinderen met problemen een mentor kregen. Vaak waren die mentoren afkomstig uit het bedrijfsleven. Sinds het begin van het project, drie jaar geleden, hebben we meer dan driehonderd jongeren geholpen hun opleiding af te ronden.

Minder armoede
Ook is de armoede afgenomen. Abbenhues: Dankzij de inspanningen van de PvdA zijn er hier in de afgelopen tijd meer banen bij gekomen dan gemiddeld in Nederland. En dat terwijl er in Overijssel veel maak-industrie is gevestigd, waarbij de werknemers sneller ontslagen worden bij een slechtere economie. Maar, zo benadrukt Abbenhues, economische ontwikkeling mag niet ten koste gaan van de natuur. Wij willen geen nieuwe bedrijventerreinen.

Bereikbaarheid en cultuur
In de komende jaren wil de PvdA extra aandacht besteden aan de bereikbaarheid van Overijssel. Abbenhues: Je moet je makkelijk kunnen bewegen door Overijssel. Daarom willen we het bestaande wegennet verbeteren. Bijvoorbeeld met nieuwe spitsstroken. Dat is ook goed voor de economie. Abbenhues wil tenslotte een breed cultuuraanbod. Daarom steunt de PvdA de verschillende poppodia, maar ook jamsessies, popfestivals, musea, en toneel.