Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Verkeerscontrole op de Engweg in Driebergen-Rijsenburg

De politie voert vanaf maandag 5 maart intensieve verkeerscontroles uit op de Engweg in Driebergen-Rijsenburg. De eerste week wordt als een waarschuwingsweek beschouwd. Weggebruikers worden op hun gedrag aangesproken. Overtreders ontvangen dan geen bekeuring, maar worden staande gehouden en krijgen uitleg van de politie over de overtreding die ze hebben begaan. Gedurende de handhavingsactie controleert de politie vooral op het overtreden van de maximale snelheid, maar ook op de helmplicht en de gordelplicht. Vanaf maandag 12 maart tot de zomervakantie in juli treedt de politie handhavend op met betrekking tot naleving van de verkeersregels. In geval van overtreding wordt dan daadwerkelijk bekeurd.

Met de handhavingsactie wil de politie het weggedrag van verkeersdeelnemers verbeteren en de gevoelens van verkeersonveiligheid bij omwonenden verminderen. Reden voor deze actie is de bezorgdheid die omwonenden van de Engweg en omgeving bij de gemeente hebben geuit over de verkeerssituatie in de straat. Vaak wordt de Engweg, afkomstig van de Langbroekerdijk en de Gooijersdijk, ook door weggebruikers als sluiproute gebruikt. De gemeente neemt deze ervaringen serieus. Daarom zijn er afspraken gemaakt met de politie en het openbaar ministerie over deze actie.

De gemeente heeft ook enquêtes uitgezet onder de bewoners van de Engweg. De bewoners kunnen hierin aangeven of ze zich veilig of onveilig in hun woongebied voelen en vooral welke maatregelen gewenst zijn om de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze enquête wordt over een aantal maanden herhaald. Dan wordt ook bekeken of de intensieve controles effect hebben. Na ongeveer vijf maanden evalueren de betrokken partijen het project. Op basis daarvan wordt besloten over eventuele aanpassingen aan de weg.
Wethouder Jankees Salverda (Verkeer en Vervoer) bracht maandag 5 maart een bezoek aan de Engweg om de start van de waarschuwingsweek bij te wonen. De politie was ook paraat, maar geheel tegen de verwachting in was het verkeersaanbod tijdens de ochtendspits heel magertjes. In plaats van de verwachte 150 weggebruikers per uur ging het nu om slechts enkele tientallen. Ook hielden de weggebruikers zich keurig aan de maximale snelheid van 50 km per uur. De politie gaat er nu vanuit dat de weggebruikers via de media vooraf goed zijn geïnformeerd over van de waarschuwingsweek.