FNV

4-3-2007 Chinaconferentie doet oproep aan bedrijfsleven

Als China zich aan de internationale spelregels houdt, hebben werknemers in de hele wereld daar baat bij. Nederlandse bedrijven zouden daarbij een voorbeeldrol moeten spelen.

Dat was een van de conclusies van 'Made in China', de conferentie die vakcentrale FNV op zaterdag 3 maart organiseerde in Amsterdam.

Het gebeurt niet elke dag dat een communistisch land met 750 miljoen werknemers zich aansluit op de wereldmarkt.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius verwelkomt dat als een verder naar elkaar toegroeien van de wereld. Ze ziet echter één groot gevaar: het ondergraven van internationale afspraken over de arbeidsverhoudingen.

Jongerius: "Binnen de Verenigde Naties hebben we fundamentele werknemersrechten vastgelegd. De vakbonden van de wereld hebben daar letterlijk voor geknokt - en doen dat nog. Als China die spelregels gaat naleven, dan is dat goed voor de Chinese werknemers. Maar dan hebben bovendien alle werknemers van de wereld daar baat bij."

Nederlandse multinationals kunnen ook in China het goede voorbeeld geven. Volgens de deelnemers aan de conferentie is het schandalig dat die multinationals nu meelobbyen tegen een nieuwe arbeidswet die werknemers iets meer wettelijke bescherming geeft.

De conferentie trok zo'n vijfhonderd bezoekers. De grote multinationals waren afwezig maar lieten zich vertegenwoordigen door een representant van werkgeversorganisatie VNO-NCW. De multi's zijn boos dat Jongerius hun lobby tegen de arbeidswet 'schandalig' had genoemd.

Made in China 2007