Partij van de Arbeid

Den Haag, 05 maart 2007

PvdA wil een einde aan ongewenste stilzwijgende verlenging van abonnementen

De PvdA dient vandaag een nieuw wetsvoorstel in dat consumenten moet beschermen tegen ongewenste stilzwijgende verlenging van abonnementen en contracten. Hiertoe dient de consumentenbescherming in het Burgerlijk Wetboek (de zwarte en de grijze lijst) aangepast te worden door middel van een initiatief-wetsvoorstel van Ferd Crone van Martijn van Dam .

Miljoenen mensen (onderzoek duidt op meer dan 6 miljoen mensen) hebben last van abonnementen en contracten die zij eigenlijk niet meer willen hebben, maar waarvoor zij moeten blijven betalen, omdat zij zijn vergeten om tijdig op te zeggen. Het gaat daarbij om abonnementen op bijvoorbeeld sportscholen, tijdschriften, kranten, autopechhulpdiensten, ADSL, televisiekabel, en de spreekwoordelijke boekenclubs. De consument heeft vaak wel 20 of meer lopende contracten en het is voor hem of haar bijna ondoenlijk om een volledige overzicht te houden van de aangegane verplichten, zeker als bedrijven lange opzegtermijnen van 3 maanden hanteren, waarna het abonnement weer met een vol jaar wordt verlengd.

Het gevolg is ergernis bij de consument en geld dat eigenlijk weggegooid wordt aan producten en diensten die men niet meer wil hebben. Omgekeerd zijn mensen bereid om eerder nieuwe abonnementen te nemen als ze weten dat ze er makkelijker af kunnen komen. Nieuwkomers op de markt met innovatieve producten hebben op deze manier ook dus meer kans om een marktaandeel te verwerven.

De PvdA wil de consumentenbescherming op de volgende manier verbeteren:


1. De stilzwijgende verlenging met een vol jaar wordt verboden.
2. Het wetsontwerp biedt in plaats daarvan twee mogelijkheden: a. na het eerste contract zijn er vervolgcontracten van maximaal 3 maanden. Je kunt dan altijd snel opzeggen. b. na het eerste contract volgt een contract voor onbepaalde duur, dat op ieder moment na 1 maand is op te zeggen.
3. Als per e-mail een contract kan worden aangegaan, dan moet ook per e-mail kunnen worden opgezegd.


4. Verenigingen blijven grotendeels buiten de werking van dit wetsvoorstel. Verenigingen zijn democratisch georganiseerd, de leden hebben via de ledenvergadering invloed op de lidmaatschapsvoorwaarden, en daarom verschillen verenigingen principieel van commerciële bedrijven.
5. Voor verenigingen gaat gelden dat de voorwaarden voor opzegging duidelijk vermeld worden op de hoofdpagina van de website of bladzijde 1, 2 of 3 van het ledenblad; te late opzegging leidt tot automatisch tot opzegging die een jaar later ingaat.

De PvdA heeft, na in het voorjaar van 2006 de eerste variant van dit wetsvoorstel te hebben ingediend, met diverse belanghebbenden gesproken. Ook het advies van de Raad van State is meegewogen bij het indienen van dit gewijzigde voorstel van wet. Al met al komt de PvdA met een afgewogen wetsvoorstel dat de consumenten een betere bescherming biedt tegen ongewenste stilzwijgende verlenging van abonnementen.



Partij van de Arbeid