Bureau Verkeershandhaving


Agenten belonen nette bestuurders

5 maart 2007

Bij wijze van proef delen agenten in Gelderland tijdens verkeerscontroles niet alleen bekeuringen uit aan overtreders. Ook automobilisten die hun zaakjes juist goed voor elkaar hebben worden door de politie bedeeld: met loten.

Verkeersveilige prijzen
De voorbeeldige bestuurders maken met het lot kans op bijvoorbeeld een gratis slipcursus of een veiligheidspakket voor de auto. Voorheen stonden bij verkeerscontroles alleen de automobilisten centraal die te hard reden, met drank op achter het stuur zaten, geen gordel droegen of in een wagen met gebreken reden. De Gelderse politie en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland zijn nu gestart met het vragen van aandacht voor bestuurders die zich wel netjes aan de regels houden.

Bekeuren als vanouds
Dit betekent niet dat de hardrijders en beschonken automobilisten vanaf nu vrijuit gaan. De overtreders van verkeersregels worden nog net zo streng bekeurd als vanouds, aldus de politie. Alleen worden de nette automobilisten niet vergeten.

Positief
De proef, die woensdag startte en tot eind mei duurt, heet 'Belonen naast straffen'. Elke vijfde brave automobilist krijgt van de controlerende agenten een lot waarmee de bestuurder kans maakt op prijzen die aan veilig rijden gerelateerd zijn. De politie stelt dat de afgelopen tijd vooral aandacht is geschonken aan handhaven en dat het nu tijd is om de 'positieve kant' te belichten.