Gemeente Alkmaar

politiek debat in Zaantheater

Alkmaar, 21 februari 2007

Politiek debat 'Kiezen voor de stad': stedenbeleid op de Provinciale agenda Op de vooravond van de Provinciale Statenverkiezingen organiseren Zaanstad, Haarlem en Alkmaar op 5 maart een politiek debat over de samenwerking tussen de provincie en de steden in Noord-Holland. Kopstukken uit de Noord-Hollandse politiek, maatschappelijke organisaties en andere steden zijn uitgenodigd.

Krachtenbundeling
Noord-Holland wordt vaak gezien als een provincie op de rand van Randstad en platteland. Volgens sommigen een bijna onmogelijke spagaat, volgens anderen een uitdaging. Een uitdaging die drie middelgrote steden (Zaanstad, Haarlem en Alkmaar) onder de naam NH3 hebben opgepakt. Samen met de andere steden in Noord-Holland en de provincie willen zij werken aan de toekomst van Noord-Holland. En dus aan een stad waar iedereen zich - jong en oud, allochtoon of autochtoon - thuis voelt, aan leefbare en veilige wijken, woningbouw, bereikbaarheid, werkgelegenheid.

Politiek debat
Het nieuwe kabinet hecht veel waarde aan wijkverbetering en zal het zogenaamde grotestedenbeleid (GSB) voortzetten. Zij maakt daarover afspraken met de steden. Wat de NH3 betreft pakt de provincie Noord-Holland die handschoen ook op. De NH3 wil samen met de provincie en andere steden de problemen aanpakken, maar ook de kansen pakken. Aan de vooravond van de provinciale statenverkiezingen organiseert NH3 een debat daarover. Vragen die aan de orde komen zijn: hoe denkt de politiek in Noord-Holland over de problemen die de steden aan willen pakken? Hoe denkt de politiek over de samenwerking tussen steden en provincie? Welke afspraken kunnen er gemaakt worden op onderwerpen als jeugdbeleid, wonen, werkgelegenheid?

Waar
Maandag 5 maart 2007, in het Zaantheater in Zaandam, van 19.30-22.00 uur.

Voor wie?
Uitgenodigd zijn de lijsttrekkers en vertegenwoordigers van politieke partijen die deelnemen aan de Statenverkiezingen. Daarnaast de burgemeesters en wethouders van alle betrokken, middelgrote steden in Noord-Holland, raadsleden en Statenleden, maatschappelijke organisaties en bewonersorganisaties. Maar ook andere geĂŻnteresseerden zijn natuurlijk welkom.

Ruud Vreeman, voormalig burgemeester van Zaanstad, nu van Tilburg, komt uit eigen ervaring vertellen dat samenwerking de oplossing is. Hij weet dat als geen ander, want hij is nauw betrokken bij Brabantstad - een soortgelijk initiatief in Noord- Brabant. Jan Kristen is als gedeputeerde voor de provincie Overijssel verantwoordelijk voor het stedenbeleid aldaar. Hij zal uit de doeken doen hoe ze het in Overijssel doen, de provincie en de steden. Het debat wordt geleid door Jeroen Dirks (free lance journalist).

Let op pagina 2!!!!

Uitnodiging voor de pers.
U bent ook van harte uitgenodigd bij deze conferentie aanwezig te zijn. Rond 22.00 uur is er gelegenheid voor de media voor interviews. Zie bijgevoegd programma voor de aanvangstijden.